Thursday, April 26, 2012

Finsk Mjöd / Finnish Mead

Mjöd (sima på finska) är en söt dryck och smakar lite som lemonad med kolsyra. Mjöd hör ihop med den finska Vappu (Valborg) festivalen. Den är oftast kryddad med både kött och skal av citron. Mjöden är färdig att dricka när russinen stiger till toppen av flaskorna. Mjöd skall drickas tillsammans med munkar eller struvor. Vanligtvis är alkoholhalten låg och drycken är lämplig för barn.

Sima is a sweet mead, and tastes kind of sparkling lemonade. Mead is connected with the Finnish Vappu festival. It is usually spiced by adding both the flesh and rind of a lemon. The sima will be ready to drink when the raisins rise to the top of the bottles. Sima is usually accompanied by a donut or tippaleipä (a special Vappu funnel cake). Usually, the alcohol content is low and the drink is suitable for children.

Mjöd

8 l vatten
0,5 kg farinsocker
0,5 kg socker
2-3 citroner
¼ tsk jäst
russin
socker

Koka upp 4 liter vatten och häll det över sockret och farinsockret. Skala citronerna så att du bara får det gula. Skär bort det vita på resten av citronerna och skär dem i skivor. Lägg citronskivorna och skalet i sockervattnet. Häll i resten av vattnet. Låt svalna lite och rör sedan ner jästen. Låt stå 1-2 dagar. Rör om och sila sedan bort citronerna. Häll mjöden i flaskor och tillsätt 1 tsk socker och några russin per flaska. Det tar ca tre dagar för mjöden att bli klar i rumstemperatur och ca en vecka i kylskåp. Russinen flyter upp när mjöden är klar. Förvara färdig mjöd i kylskåp och använd inom en vecka. Servera munkar till mjöden.



Mead

8 l water
0,5 kg brown sugar
0,5 kg sugar
2-3 lemons
¼ tsp yeast
raisins
sugar

Boil 4 liters of water and pour it over the sugar and brown sugar. Peel the lemons so that you only get the yellow. Cut off the white of the rest of the lemons and cut them into slices. Add lemon slices and the peel in sugar water. Pour in remaining water. Let cool slightly, then stir in yeast. Leave for 1-2 days. Stir and remove the lemons. Pour the mead into bottles and add 1 teaspoon sugar and some raisins per bottle. Mead will be ready at room temperature in about three days in the refrigerator in about a week. Raisins float up when the mead is ready. Store the mead in the refrigerator and use within one week. Serve donuts with mead.

22 comments:

  1. Ja, kom igår att tänka på att det ju är vappen om bara några dagar och någon mjöd har jag inte gjort i år (heller), skulle ju nog hinna ännu men hoppas ändå att någon annan gjort mjöd i stället. :) Fina bilder på din mjöd, i fin kanna! :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, precis! Tiden går så fort :) Vi får hoppas att du får mjöd av någon! Tack!

      Delete
  2. Replies
    1. Okej, och väldigt vanlig i Finland :)

      Delete
  3. This really looks delicious. I can see small children staring at bottles waiting for raisins to rise to the top :-) I suspect the festival is great fun. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yes, exactly :) The festival is really nice with good food, friends, mead and doughnuts!

      Delete
  4. Det här var en helt ny dryck för mig. Jättespännande!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roligt att kunna dela med sig av nyheter :)

      Delete
  5. Looks lovely and refreshing.. and served with donuts? Count me in!!!

    ReplyDelete
  6. Tror det var Frostrosor som skrev om den finska mjöden för ett tag sedan. Jag trodde då att det smakade som öl och tyckte det var konstigt att de drack det till fika :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nej, inte smakar det öl :) Den här är en söt dryck, med smak av citron!

      Delete
  7. Det var ett härligt recept. Har smaken någon likhet med glögg? Jag är så nyfiken. Kramar!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Nej, smaken är inte som glögg, jag skulle säga att smaken mera påminner om cider. Kram

      Delete
  8. Coolt! Min finska kompis säger att hon älskar sima, så jag får väl prova att göra det snarast! :=)

    ReplyDelete
  9. Jag har tidigare läst om mjöd på Pickis blogg men inte fått tummen ur att provlaga det än. Låter onekligen spännande!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det här är annorlunda och lite spännande :)

      Delete
  10. Vilken fin och trevlig blogg jag hamnade på när jag nu letar efter recept på Sima. Det är en fantastiskt god dryck och kan ju avnjutas året om, jag tycker den är riktigt somrig, därför sätter jag fart med en omgång nu när sommaren är i full gång :) . Jättefina bilder!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Leila! ja, sima är mycket gott och det stämmer att man kan dricka den året runt, synd att det oftast blir bara till Valborg för mig. Tack snälla för din kommentar.

      Delete