To make your own doughnuts isn't that difficult. You can vary them with different fillings. Here I have filled these with vanilla custard. A warm doughnut and a glass of cold milk, yummy!
Munkar med vaniljkräm
2,5 dl mjölk
25 g färsk jäst
1 tsk salt
1 dl socker
1 tsk vaniljsocker
0,5 msk kardemumma
1 ägg
ca. 6 -7 dl mjöl
100g mjukt margarin
frityrolja
vaniljkräm
vaniljkräm
socker
Smula jästen i en bunke och häll på den varma mjölken. Blanda i ägg, salt,
socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Rör i det mjuka margarinet och
resten av mjölet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt en timme. Forma
degen till runda munkar. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Värm oljan till 180
grader och fritera munkarna tills de fått en fin brun färg. Lyft upp dem med en
hålsläv och lägg på hushållspapper. Spritsa vaniljkräm i dem och rulla sedan i
socker.
Vanilla Custard Doughnuts
2,5 dl milk
25 g fresh yeast
1 tsp salt
1 dl sugar
1 tsp vanilla sugar
0,5 tbsp cardamom
1 egg
about 6 -7 dl flour
100g soft margarine
cooking oil
vanilla custard
vanilla custard
sugar
Crumble the yeast in a bowl and pour over the warm milk. Mix in egg, salt,
sugar, cardamom and most of the flour. Stir in the soft margarine and the
remaining flour. Knead to a smooth dough. Let rise covered for one hour. Shape
the dough into round donuts. Let rise another 20 minutes. Heat oil to 180
degrees and fry the donuts until they get a nice brown color. Lift them with a
skimmer and place on paper towels and pipe vanilla custard into them and after
that roll in sugar.
38 Comments
I could NEVER eat just one of these, oh my and warm,,,,,,,,,,,,,, be happy I live so far away!
ReplyDeleteHaha, yes that is difficult! But you are allowed to take two, three...
DeleteHerkullisen näköisiä! Oikeassa olet ettei munkkien tekeminen sinänsä ole vaikeaa, mutta jostain syystä aloituskynnys on ainakin minulla aika korkealla. On niin helppo käydä ostamassa valmiita, vaikka eihän se ole yhtään sama kuin itse tehdyt.
ReplyDeleteKiitos! No, näinhän se on ja kyllä kaupan munkit ovat myös ihan hyviä!
DeleteMMM så gott. Har inte vågat mig på att göra egna...känns som jag o varm olja är en farlig kombination ha ha.
ReplyDelete//V
Ja, försiktig skall man vara, men det har gått bra hittills :)
DeleteÅååh. Helt enkelt.
ReplyDeleteÅH så smarrigt, jag måste göra egna doghnuts någon dag igen, men med äppelmos då :D
ReplyDeleteTack och äppelmos passar också mycket bra!
DeleteSer väldigt gott ut!
ReplyDeleteTack!
Deletewaw! Home-made vanilla dougnuts! they look so fantastic & truly amazing too! :)
ReplyDeleteYummy food! :)
Oj så gott! Det får bli istället för semlor nu 😊
ReplyDeleteTack!!!
ReplyDeleteVad goda dem ser ut!!!!
Åh, jag ääälskar munkar med vanilj! Det är nog en av mina tio-i-topp när det gäller bakverk att äta! Mums! Kramar från Afrika!
ReplyDeleteJa, visst är det gott :) Hoppas du har det bra i Afrika! Kram
Deletewow I love these doughnuts! They look really wonderful.
ReplyDeleteja älskar dounghts så himla gott,men ja gillar dem precis då de blivit klara.smälter i munnen och så där ljumma.
ReplyDeletemen ja har nog aldrig fyllt mina,utan mer lagt på choklad,frosting och strössel över.får nog testa nån dag som dessa,ser makalöst goda ut
Ja, lite varma skall de vara :)
DeleteMmm, jag känner den goda vaniljsmaken i munnen. Ljuvligt gott.
ReplyDeleteMå gott!
Kram
Tack, ja vaniljen gör att de smakar ljuvligt :) Kram
DeleteJag ska testa att göra munkar när jag laddat lite till för det. Har velat testa munkar länge nu, men det har känts som att det är svårt. Men om du skriver att det är lätt så...Men du en fråga bara, kan man förvara dem, tex i kylen eller frysen? Eller måste man äta dem precis nygjorda?
ReplyDeleteJa, det klarar du fint. Ja, man kan frysa dem, men rulla dem inte då i socker. Det gör du när du tar dem från frysen och de tinar upp. Kan även ätas följande dag, men godast är de nybakade. Kram
DeleteTack!
DeleteOj dom där skulle jag gärna sätta tänderna i just nu! De ser jättegoda ut! En sån där bulle man åt när man var liten och pappa alltid sa " Om du inte slickar dig om munnen en enda gång när du äter den här så lovar jag att du får en till" hihi:) Prova själv, det är inte alls så lätt som man kan tro.
ReplyDeleteTack :) Haha, jo, det har jag testat, inte det lättaste!!
DeleteÅhhh vill ha NU give meee! :) Ser riktigt gott ut så sugen jag blir nu, kram!
ReplyDeleteVarsågod Amy! Tack! Kram
DeleteSer väldigt smaskiga ut! Good woork
ReplyDeleteDe ser perfekta ut! Jag har gjort munkar, men inte fyllda. Gjorde med hål i både med socker på och med frosting och strössel, mums!
ReplyDeleteKram Malin
Tack! Frosting och strössel låter mumsigt det med :) Kram
DeleteMums vad smarrigt =)
ReplyDeleteTack :)
DeleteOnneksi vappuun ei ole enää mahdottoman pitkä aika... Omatekoisia, vastapaistettuja munkkeja/donitseja ei voita mikään. Vaniljatäyte näyttää ja kuulostaa ihanalta.:)
ReplyDeleteNäin on, ovat kyllä herkullisia! Kiitos!
DeleteDe där ser livsfarliga ut =)
ReplyDeleteSer vansinnigt gott ut, jag skulle göra munkar för några helger sedan men Jag misslyckades totalt, kanske får testa detta recept istället:)
ReplyDeleteHa en härlig kväll
Kram victoria på www.victoriasprovkök.se
Oj vad spännande med egna munkar!!
ReplyDelete