Att baka egna munkar är inte så svårt och du kan variera fyllningen i dem. Här har jag använt mig av vaniljkräm. En varm munk med ett kallt glas mjölk, mums!

To make your own doughnuts isn't that difficult. You can vary them with different fillings. Here I have filled these with vanilla custard. A warm doughnut and a glass of cold milk, yummy!


Munkar med vaniljkräm

2,5 dl mjölk
25 g färsk jäst

1 tsk salt

1 dl socker

1 tsk vaniljsocker
0,5 msk kardemumma

1 ägg
ca. 6 -7 dl mjöl

100g mjukt margarin


frityrolja 

vaniljkräm
socker

Smula jästen i en bunke och häll på den varma mjölken. Blanda i ägg, salt, socker, kardemumma och det mesta av mjölet. Rör i det mjuka margarinet och resten av mjölet. Knåda till en smidig deg. Låt jäsa övertäckt en timme. Forma degen till runda munkar. Låt jäsa ytterligare 20 minuter. Värm oljan till 180 grader och fritera munkarna tills de fått en fin brun färg. Lyft upp dem med en hålsläv och lägg på hushållspapper. Spritsa vaniljkräm i dem och rulla sedan i socker.


Vanilla Custard Doughnuts

2,5 dl milk
25 g fresh yeast 

1 tsp salt

1 dl sugar

1 tsp vanilla sugar
0,5 tbsp cardamom

1 egg
about 6 -7 dl flour

100g soft margarine


cooking oil
vanilla custard 

sugar

Crumble the yeast in a bowl and pour over the warm milk. Mix in egg, salt, sugar, cardamom and most of the flour. Stir in the soft margarine and the remaining flour. Knead to a smooth dough. Let rise covered for one hour. Shape the dough into round donuts. Let rise another 20 minutes. Heat oil to 180 degrees and fry the donuts until they get a nice brown color. Lift them with a skimmer and place on paper towels and pipe vanilla custard into them and after that roll in sugar.