En återkommande favorit hemma hos oss. Äts med fördel varm med en skopa glass. De syrliga hallonen och tjinuskisåsen gifter sig verkligen i denna paj och för att inte tala om det goda smulet ovanpå! Pajen är mitt bidrag till Månadens sötsak: Personligt.

A recurring favorite at our house. I recommend you to eat it warm with a scoop of ice cream. The tart raspberries and the sweet caramel sauce goes so well together, not to mention the yummy crumble on top. This is my contribution to Månadens Sötsak: Personal.


Hallon-tjinuskipaj

2 dl vetemjöl
2 dl havregryn
150 g margarin, kylskåpskallt
1 ägg
2 msk potatismjöl
400 g tinade hallon eller färska hallon
2 dl tjinuskisås

3/4 dl havregryn
3/4 dl mjöl
1 msk socker
3 msk flytande margarin

Värm ugnen till 200 grader. Mät mjöl och havregryn i en skål. Blanda i det kalla margarinet och ägget. Det går lättast att blanda för hand, men även maskin går. Tryck degen i en pajform (diameter ca 25 cm). Nagga botten och grädda I nedre delen av ugnen i 10 minuter.
Förbered smulblandningen: blanda de torra ingredienserna i en skål. Tillsätt flytande margarin och rör om med en gaffel tills den är är smulig.
Blanda hallonen med potatismjöl och häll på kakbottnet. Häll tjinuskisås jämnt över hallonen. Strö på smuldegen och grädda pajen i nedre delen av ugnen i ca 20 minuter. Servera ljummen med vaniljglass.


Raspberry-Caramel Pie

2 dl flour
2 dl oatmeal
150 g margarine, cold
1 egg
2 tbsp potato flour
400 g thawed raspberries or fresh raspberries
2 dl caramel sauce

3/4 dl rolled oats
3/4 dl flour
1 tbsp sugar
3 tbsp liquid margarine

Preheat oven to 200 degrees. Measure the flour and oatmeal in a bowl. Mix in the cold margarine and egg. It is easiest to mix by hand, but also machine is fine to use. Press the dough into a pie dish (diameter 25 cm). Prick the bottom and bake on the lower part of oven for 10 minutes.
Prepare the crumb mixture: mix the dry ingredients in a bowl. Add the liquid margarine and stir with a fork until crumbly.
Mix the raspberries with potato flour and pour over the crust. Pour caramel sauce evenly over the raspberries. Sprinkle the crumb mixture and bake the pie in the bottom of the oven for about 20 minutes. Serve warm with vanilla ice cream.