Thursday, March 29, 2012

Colcannon

Colcannon, är en traditionell irländsk maträtt som huvudsakligen består av potatismos och kål. Jag hittade receptet i kokboken Easy Vegetarian. Detta är mitt bidrag till mars-månads kokboksutmaning: Potatis. Istället för purjolök, använde jag vanlig lök och använde mera vitkål än grönkål.

Colcannon is a traditional Irish dish mainly consisting of mashed potatoes and cabbage. I found this recipe in the Easy Vegetarian Cookbook. This is my contribution to the Cook Book Challenge for March: Potato. Instead of leek, I used yellow onion and more white cabbage than green.


Colcannon

225 g kål (grön/vit) strimlad
5 msk mjölk
3,5 dl potatis, tärnad
1 purjolök
nypa riven muskot
1 msk smör, smält
salt
peppar

Koka strimlad kål i en kastrull med kokande saltat vatten i 7-10 minuter. Häll bort vattnet och ställ åt sidan.
Under tiden i en separat kastrull, koka upp mjölken och lägg i potatis och purjolök. Sänk värmen och låt sjuda i 15-20 minuter, eller tills de är kokta igenom. Rör i den rivna muskoten och mosa potatis och purjolök tillsammans. Blanda i kålen. Häll smält smör över blandningen och servera genast.


Colcannon

225 g cabbage (green/white), shredded
5 tbsp milk
3,5 dl potato, diced
1 leek
pinch of grated nutmeg
1 tbsp butter, melted
salt
pepper

Cook the shredded cabbage in a pan of boiling salted water for 7-10 minutes. Drain thoroughly and set aside.
Meanwhile, in a separate pan, bring the milk to a boil and add potatoes and leek. Reduce the heat and simmer for 15-20 minutes, or until they are cooked through. Stir in the grated nutmeg and mash the potatoes and leek together. Add the drain cabbage to the mashed potato and leek mixture and mix well. Pour melted butter over the mixture and serve immediately.


28 comments:

  1. Det där hade jag kunnat tänka mig, jag har en liten böjelse för kål nämligen och gillar det mesta med kål i olika former :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kål passar bra med potatismoset! Testa gärna!

      Delete
  2. Så gott det ser ut.
    Jag måste spara detta receptet!! :)

    Trevlig Torsdag

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Jenny! Hoppas du gillar colcannon!

      Delete
  3. I could eat a big bowl of these and I haven't even had breakfast yet. I have a definitely weakness for potatoes and that melting butter............ oh my!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hihi, yes, potato and melting butter is a great combo!

      Delete
  4. Detta lät som en väldigt god potatisrätt, tusen tack för ditt bidrag :D

    ReplyDelete
  5. What a great dish for St. Patrick's day! I'll have to make it next year.

    ReplyDelete
  6. I just harvest cabbages from my garden, I might make this simply delicious Colcanon!

    ReplyDelete
  7. Sooo healthy and yummy, i really like it :D
    Un besito ^^
    http://janakitchen.blogspot.com

    ReplyDelete
  8. Det låter spännande. Ska inom kort prova ditt recept på mangoyoghurtglass... Ha en fin helg!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Vad roligt, hoppas du gillar glassen! Tack det samma!

      Delete
  9. Men har du använt grönkål? Blir den inte grönare då? Låter hur som helst mycket gott. Jag älskar kålrätter av alla slag.
    Jag har inte lyckats få till ett bidrag till denna månads tema och ändå äter jag så mycket potatis.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Remsan, jag hade mera vitkål :) Därför är färgen så blek. Gott var det oberoende.

      Delete
  10. Du fortsätter att lära ut nya härliga maträtter :-)

    Kramar

    ReplyDelete
  11. Hmm..vad spännande, måste jag prova på ngn dag!! :)

    Tack för dina fina ord, tro mig..jag har slitet mkt för att uppnå det lena jämna resultatet :P

    Kram Mary

    ReplyDelete
  12. Har aldrig hört talas om detta. Tycker det är spännande med annorlunda rätter! Torsdagskramar!

    ReplyDelete