Wednesday, March 28, 2012

Butter Croissant

Nu mina kära vänner, låt mig presentera världens godaste croissant. Det finns många olika versioner på croissant, men nu har jag hittat den bästa och godaste. Det tar några dagar att baka dessa, men det är det värt och jag kan avslöja att det går på två dagar, även om receptet säger tre dagar. Jag har testat både två och tre dagar och märker ingen skillnad i smaken. Och tro mig när jag säger att jag har bakat dessa redan flera, flera gånger. Så goda är de. Jag gräddar inte alla genast, utan fryser dem ogräddade efter att jag rullat och låtit dem jäsa i 2h och penslat dem en gång med ägg. Sedan är det bara att ta fram dem ur frysen ca 20 minuter innan gräddning, pensla dem med ägg en andra gång och vänta i 20 minuter när de bakas och njuta av doften som uppstår. Mmmm, behöver jag ännu säga att de här är så goda :) Baka dem, börja nu genast! Receptet hittade jag här.

Now, my dear friends, let me introduce to you the world's most delicious croissant. There are many different versions of croissants, but now I've found the best and tastiest. It takes several days to bake them, but it's worth it and I can reveal that it is possible to bake them in two days, although the recipe says three days. I have tried both two and three days and have not noticed any difference in taste. And believe me when I say that I have baked these already many, many times. They are so good. I do not bake all at once, I freeze some of them unbaked after I rolled and let them rise for 2 hours, and brushed them once with eggs. Then, when you want to have a fresh warm croissant, you just get them out of the freezer about 20 minutes before baking, brush them with egg a second time and then you have to wait 20 minutes when they are baking and enjoy the smell that arises. Mmmm, do I have to say that these are so good :) Bake them, start right now! I found the recipe here.



Croissant

7-8 dl mjöl
1,5 dl kallt vatten
1,5 dl  grädde
3/4 dl socker
3 msk smör, mjukt
1 msk torrjäst
2 tsk salt                                                                                                                          

280 g smör
1 ägg

Blanda alla ingredienser, förutom 280 g smör och ägg, i en skål. Arbeta degen med maskin, använd degkrok, och låt maskinen gå 5 minuter. Lägg degen på en mjölad tallrik och täck med plastfolie. Låt stå over natten i kylskåp. Följande dag kavla smöret mellan två bakplåtspapper till en 20 cm stor fyrkant. Ställ i kylskåpet medan du kavlar degen. Kavla degen på mjölat underlag till 26 cm fyrkant. Borsta bort överflödigt mjöl. Ta fram smöret och lägg det på degen. Vik degen över smöret mot mitten. Tryck sedan ihop kanterna för att helt försegla smöret inne i degen. Strö lite mjöl på toppen av degen. Med kavel, trycker du degen för att förlänga den en aning och sedan börja rulla istället för att trycka, med fokus på att förlänga snarare än bredda degen och hålla kanterna raka. Rulla degen tills den är 20 x 60 cm. Borsta bort överflödigt mjöl. Vik upp den ena korta ändan av degen mot mitten och sedan viker du den andra korta sidan över den vikta sidan. Lägg degen på en tallrik, täck med plastfolie och kyl i 20 minuter. Ta degen från kylen. Kavla nu i riktning mot de två öppna ändorna tills degen är ca 20 x 60 cm. Vik degen i tredjedelar igen, borsta bort överflödigt mjöl. Täck med plastfolie och kyl i ytterligare 20 minuter. Gör denna procedur (kavla och vik) ännu en gång. Täck med plastfolie och ställ i kylskåp över natten.
Nästa dag, ta fram degen på ett mjölat underlag och strö mjöl på degens översida också. Kavla degen till 20 x 80 cm lång remsa. Använd mjöl vid behov. Trimma kanterna. Skär ut trianglar. Börja rulla degen från kortsidan ifrån dig, mot den spetsiga ändan. Forma resterande croissanter på samma sätt, placera dem på två stora bakplåtspappersklädda bakplåtar.
Blanda ägget med 1 tsk vatten och pensla varje croissant. Ställ ägget sedan i kylskåpet för senare användning.  Låt croissanterna jäsa på en dragfri plats, ca 1,5-2 timmar. Värm ugnen till 200 grader för luftvarmsugn och 220 för vanlig ugn. Pensla croissanterna med ägg en andra gång. Grädda dem i ugnen ca 20 minuter. Låt svalna. Njut!




Croissant

7-8 dl flour
1.5 dl cold water
1.5 dl heavy cream
3/4 dl sugar
3 tbsp butter, softened
1 tbsp dry yeast
2 tsp salt

280 g butter
1 egg

Mix all ingredients except 280 grams of butter and egg in a bowl. Knead the dough with a machine, use the dough hook, and let the machine run 5 minutes. Place the dough on a floured plate and cover with plastic wrap. Let stand over night in refrigerator. The following day, roll the butter between two baking sheets to a 20 cm large square. Set in refrigerator while you roll the dough. Roll dough on floured surface to 26 cm square. Brush off excess flour. Take out the butter and place it on the dough. Fold the dough over the butter to the middle. Then press the edges together to completely seal the butter inside the dough. Sprinkle a little flour on top of dough. With rolling pin, press the dough to lengthen it a little and then start rolling instead of pressing, with a focus on lengthening rather than widening the dough and keep the edges straight. Roll the dough until it is 20 x 60 cm. Brush off excess flour. Fold one short end of the dough toward the center and then fold the other short side of the folded side. Place the dough on a plate, cover with plastic wrap and chill for 20 minutes. Remove dough from refrigerator. Roll now in the direction of the two open ends until the dough is about 20 x 60 cm. Fold dough in thirds again, brush off excess flour. Cover with plastic wrap and cool for a further 20 minutes. Do this procedure (roll and fold) once again. Cover with plastic wrap and refrigerate overnight.
The next day, prepare the dough on a floured surface and sprinkle flour on the dough. Roll dough to 20 x 80 cm long strip. Use flour if necessary. Trim the edges. Cut out triangles. Begin rolling the dough from the short side from you, towards the pointed end. Put them on the two large baking paper lined baking sheets.
Mix egg with 1 teaspoon water and brush each croissant. Put the egg into the refrigerator for later use. Let croissants rise in a draft-free place, about 1.5-2 hours. Preheat oven to 200 degrees for convection and 220 for the conventional oven. Brush the croissants with egg a second time. Bake in oven about 20 minutes. Allow to cool. Enjoy!





59 comments:

  1. Oh guuud vad goda dom ser ut!!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Kiika! Ja, jättegoda, vill inte köpa färdiga efter dessa :)

      Delete
  2. Just FYI, there’s an event for bloggers and the prizes are iPad2 and Cash. Find the info in my blog

    ReplyDelete
  3. Jösses så goda de ser ut. Jag är löjligt förtjust i croissanter, så det här receptet måste jag prova! Tack :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det skall du absolut göra. Dom är bara för goda :)

      Delete
  4. Men såååå himla gott det ser ut :)

    ReplyDelete
  5. Åh, gud så gott...nu måste jag nästan gå ut och köpa en. Här kryllar det dock av dessa bakverk så jag orkar nog inte bemöda mig med att baka några. Men dem ser fina ut!

    ReplyDelete
  6. Wow, these are so beautiful they made my mouth drop open, I am going to try this recipe but I'm doubtful that mine will be as beautiful as yours!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks for your kind words! I know yours will be very beautiful, everything you make looks beautiful!

      Delete
  7. OMG - vad gott det ser ut! Jag fuskar och köper färdig deg i konservburk. Men så där fina blir de inte precis... Kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack Erika! Ja, de på burk är en aning annorlunda :) Kram

      Delete
  8. åh gu nu när ja ser dem så har ja lust o springa in till köket nu,men så måste man handla lite grejer,men det här måste ja ta o göra,snart helg så får passa på då.
    yummi

    ReplyDelete
  9. How wonderfully golden and flaky these are. I can't wait to give your lovely recipe a try. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks Mary! I hope you will like them as much as I do! Have a great day!

      Delete
  10. De ser verkligen perfekta ut! Ska bokmärka tills en ledig helg.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Hoppas du gillar dem också, ifall du bakar!

      Delete
  11. Men hallååå, kom hem och öppna ett bageri, jag kommer att vara dig evigt trogen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Tack för understödet! Skall tänka på saken :)

      Delete
  12. Ja, gör som Moma skriver, men se till att öppna det i södra delarna av landet!

    ReplyDelete
  13. Svar: Ja vist är det :)!

    Mumms vad gott med Croissanter. Goda med både fyllning eller bara varma med smör eller sylt. Mumms riktigt länge sedan jag åt det! Dessa såg riktigt fina och goda ut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är gott och också med äggröra riktigt gott! Tack!

      Delete
  14. Ojdå, avancerat! Verkligen lyxiga dessutom.

    Kram Malin

    ReplyDelete
  15. Åh himmel så gott det ser ut, duktig du är :) onsdagskramar till fina dig!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack snälla Amy! Kram till dig också!

      Delete
  16. Oj snålvattnet rinner,så sugen jag blev. De ser riktigt proffsiga o goda ut!
    //v

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack så mycket! Man kan inte få nog av dessa!

      Delete
  17. Jag älskar crossianter men har verkligen svårt att lyckas själv. Jag ska testa det här receptet, det kanske går bättre. Jag brukar fylla mina med choklad, det är gott.
    Dina ser fantastiska ut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Javisst är de bara så goda! Som sagt jag har bakat dessa många gånger redan och alltid med bra slutresultat! Lycka till! Jag har också gjort pain au chocolat några gånger, gott :)

      Delete
  18. Det har ser riktigt imponerande ut, Hovkonditorn. Butter croissanten ser perfekt och riktigt god ut.

    ReplyDelete
  19. SV; Åhh du lavendelglass är uuuunderbart! Du måste prova!! :D

    ReplyDelete
  20. Herrejäklar (ursäkta svordomen) vad fina de ser ut!

    ReplyDelete
  21. Hualigen. Jag älskar ju croissanter..iinte blev det bättre av att du beskrev hur man kan ha dem i frysen och ta fram dem 20 min innan och så har man nybakta croissanter. Oj, oj, oj. Måste nog testas.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, croissanter är något av det bästa! Och när man kan helt själv baka dem och ta fram och grädda efter hand, så bra! Kram

      Delete
  22. Jättefina! Mina ligger på jäsning nu och väntar. Måste bara fråga -hur många blir det av en sats? Är väldigt rädd att jag gjorde på tok för få. Degen kändes även väldigt tjock när den var 80*20, ca 1 cm. Ska den vara så tjock?

    Ha en bra dag!
    /Linnéa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Av en sats blir det för mig runt 20 st (i ursprungliga receptet sägs det 15st) och jag kavlar nog tunnare än 1cm, kanske 0,5 cm. Hör gärna av dig hur de blev! Tack!

      Delete
  23. Hej och tack för ditt svar! Jag fick ut 14 st, ganska rejäla men ack så goda! De blev inte riktigt lika fina som dina men smaken var gudomlig och jag tror övning ger färdighet. Kommer definitivt göra dessa flera gånger i sommar, ett enkelt recept som bara kräver lite planering. Tusen taxar!

    /Linnéa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Roligt att du gillade dem, för de är ju supergoda! Inte så viktigt hur de ser ut, smaken är det som avgör :) Tack att du berättade vad du tyckte!

      Delete
  24. Can you tell me what the "dl" measurement would be in English standard?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hi!
      1,2 dl is 1/2 cup or
      1 dl is 6,5 tbsp!

      I hope this will help you!

      Delete
  25. Bakade dessa godingar häromdagen och de var verkligen fantastiska! Jag orkade vänta i tre dagar och det var verkligen värt det :) Tyvärr blev de inte alls lika fina som dina, men de hade chokladfyllning så man glömde liksom bort att de var fula...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack, vad roligt att du testade dem! Ja, de är verkligen goda!

      Delete
  26. Varför så krångliga mått?
    1.2 dl + 2 msk? Skriv 1.5 dl.
    Varför inte 510g mjöl?
    Ovant att vid bakning ange 3 msk smör, när det inte är smält. 45 g hade varit enklare.
    Smart att hänvisa till orginalet- tack för det.
    Onödigt att översätta om svenska bakbegrepp är främmande.

    Hursom. Gott blev det efter att jag med orginalreceptets hjälp klurat ut att de extra matskedarna skulle i degen och inte angavs som kommande "ihopklistrare". Tack för den googleträffen ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, kanske krångliga, men ändå självklara och jag ville hålla mig till det ursprungliga receptet. I instruktionerna står det att alla ingredienser blandas, förutom 280 g smör och ägg, så det borde också vara klart! De är jättegoda :)

      Delete
  27. Hej! Du skriver att det går lika bra att göra dem på två dagar. Vilket moment är det då som du utelämnar? Ha en bra dag! /Linnéa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej Linnéa! Då gör jag degen på morgonen och samma dag på kvällen kavlar jag in smöret och viker degen tre gånger. Låter stå över natten och sedan bakar ut dem följande dag. Lycka till!

      Delete
  28. varför måste degen vara i kylskåpet

    ReplyDelete