Thursday, February 2, 2012

Syrlig Tranbärskaka / Tart Cranberry Cake



Tranbärskaka

5 dl mjöl
2,5 msk maizenamjöl
¼ tsk salt
225 g smör
0,8 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker


225 g färska tranbär
1,5 dl socker (eller mera om man vill ha den sötare)
3 msk vatten

Börja med att koka tranbär, socker och vatten i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter. Ställ åt sidan.

Vispa smöret krämigt och blanda i farin- och vaniljsocker. Rör ner de torra ingredienserna. Tryck 2/3 av degen i en form (ca 20x20cm) och häll på fyllningen. Smula resten av degen på fyllningen. Grädda i 200 grader ca 30 minuter.


Cranberry Cake

5 dl flour
2,5 tbsp corn flour
¼ tsp salt
225 g butter
0,8 dl brown sugar
1 tsp vanilla sugar


225 g fresh cranberries
1,5 dl sugar (or more if you want it sweeter)
3 tbsp water

Start by boiling the cranberries, sugar and water in a saucepan. Let boil about 5 minutes. Set aside.

Cream butter until smooth and stir in brown sugar and vanilla sugar. Stir the dry ingredients. Press 2/3 of dough into a baking pan (approx 20x20cm) and spread the filling over the base. Crumble rest of the dough over the filling. Bake at 200 degrees about 30 minutes.

33 comments:

  1. Man ska ju tydligen enligt husmorsrecept dricka tranbärsdricka när man har urinvägsinfektion - det kanske är lika bra att äta detta ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag instämmer! Och mycket godare med kaka än saft :)

      Delete
  2. Har samma tanke som föregående skrivare. Måste vara godare att äta kaka än att dricka syrlig juice.

    Kram

    ReplyDelete
  3. Ååååh, jag älskar tranbär! Den låter verkligen fantastiskt god; och den ser ju inte helt fel ut heller på dina härliga bilder <3

    ReplyDelete
  4. This is making me hungry - and I just had breakfast! I love fruity desserts with crumbles on top, definitely one of my weaknesses, especially warm with a scoop of vanilla ice cream...........

    ReplyDelete
    Replies
    1. :) Yes, this goes well with ice cream!

      Delete
  5. These cake squares are really beautiful. Bob would love one of them. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  6. Äter ofta torkade tranbär. Smakade färska en gång. Det var verkligen inte gott. Men kakan ser otroligt god ut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag äter också mycket torkade tranbär. Färska är inte så goda att äta bara så där, för sura, men att baka med dem eller göra gröt på dem blir gott!

      Delete
  7. Åh så smarrigt det ser ut... tranbär som är så gott (och nyttigt!)
    Underbara kort, kram!

    ReplyDelete
  8. Så goda kakorna ser ut.
    Och så fina färger!! :)

    ReplyDelete
  9. Gu ser ju otroligt gott ut,aldrig smakat på tranbär om ja ska va ärlig men de vattnas i munnen redan nu.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack :) Tranbär passar bra i bakverk!

      Delete
  10. Supersmarriga!!! Och som vanligt jättefina :-)

    ReplyDelete
  11. Jösses! Är ju en sucker för smulpaj alltså! När det är så syrliga bär är det ju extra gott med vaniljsås också!! :D Jag äter alltid smulpaj ur skål för att kunna ösa på med vaniljsås, haha!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Stämmer att vaniljsås eller glass passar mycket bra till en paj som denna!

      Delete
  12. Mmm, tranbär älskar jag. Denna måste jag provbaka till familjen! Och så nyttigt som det är, med tranbär alltså!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hoppas ni gillar den! Och visst är den lite hälsosam :)

      Delete
  13. Hurrah! At last I got a webpage from where I know how to genuinely take valuable facts concerning my study and knowledge.


    My website; read more at their blog

    ReplyDelete