Tranbärskaka

5 dl mjöl
2,5 msk maizenamjöl
¼ tsk salt
225 g smör
0,8 dl farinsocker
1 tsk vaniljsocker


225 g färska tranbär
1,5 dl socker (eller mera om man vill ha den sötare)
3 msk vatten

Börja med att koka tranbär, socker och vatten i en kastrull. Låt koka ca 5 minuter. Ställ åt sidan.

Vispa smöret krämigt och blanda i farin- och vaniljsocker. Rör ner de torra ingredienserna. Tryck 2/3 av degen i en form (ca 20x20cm) och häll på fyllningen. Smula resten av degen på fyllningen. Grädda i 200 grader ca 30 minuter.


Cranberry Cake

5 dl flour
2,5 tbsp corn flour
¼ tsp salt
225 g butter
0,8 dl brown sugar
1 tsp vanilla sugar


225 g fresh cranberries
1,5 dl sugar (or more if you want it sweeter)
3 tbsp water

Start by boiling the cranberries, sugar and water in a saucepan. Let boil about 5 minutes. Set aside.

Cream butter until smooth and stir in brown sugar and vanilla sugar. Stir the dry ingredients. Press 2/3 of dough into a baking pan (approx 20x20cm) and spread the filling over the base. Crumble rest of the dough over the filling. Bake at 200 degrees about 30 minutes.