En Runebergstårta är en bakelse som äts på Runebergsdagen den 5 februari. Den har fått sitt namn efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som påstås dagligen ha ätit en dylik bakelse. Det sägs också att det var hans fru Fredrika Runeberg som uppfann bakelsen på 1850-talet.

I högstadiet firade vi Runebergsdagen med fest, dans och bakelse. Ett år hade jag rollen som Fredrika på Runebergsdagen!

A Runeberg Torte is a cake which is eaten at Runeberg Day on February 5. It is named after the Finnish national poet Johan Ludvig Runeberg, who claimed to have eaten every day such a cake. It is also said that it was his wife Fredrika Runeberg who invented the cake in the 1850s.
  
In high school we celebrated Runeberg Day with celebration, dancing and the cake. One year I had the role of Fredrika on this day!


Runebergstårta

200 g margarin
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
1 dl kexsmulor
0,5 dl ströbröd
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk mandelarom
0,5 tsk kardemumma
1,5 dl mjölk
hallonsylt

fukta med
1 dl vatten
0,5 tsk mandelarom

1 - 2 dl hallonsylt

glasyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten

Vispa det mjuka margarinet och socker. Tillsätt äggen ett i taget, och vispa samtidigt. Kombinera de torra ingredienserna i en annan skål och tillsätt sedan i degen. Häll i mandelarom och kardemumma. Rör till sist ner mjölken. Fördela smeten i muffinsformar. Gör ett litet hål i smeten och lägg en klick hallonsylt i varje hål. Grädda tårtorna i 200 grader i 20-25 minuter beroende på storlek. Låt dem svalna.

Fukta de svala tårtorna med vatten-mandelaromblandningen och lägg på hallonsylt. Blanda florsocker och vatten och häll glasyren runt sylten.


Runeberg's Torte

200 g margarine
2 dl sugar
2 egg
3 dl flour
1 dl cookie crumble
0,5 dl bread crumble
1 dl almond flour
2 tsp baking powder
0,5 tsp almond essance
0,5 tsp cardamom
1,5 dl milk
raspberry jam

moisten with
1 dl water
0,5 tsp almond essance

1 - 2 dl raspberry jam

glaze
1 dl icing sugar
2 tsp water

Beat the soft margarine and sugar. Add eggs one at a time, and whisk together. Combine the dry ingredients in another bowl and then add to the batter. Pour in the almond essance and cardamom. Finally, stir in milk. Divide batter into muffin cups. Make a small hole in the batter and add a dollop of raspberry jam into each hole. Bake cakes at 200 degrees for 20-25 minutes depending on size. Let them cool.

Soak the cakes with water-almond essance mixture and mix icing sugar and water and pour the glaze around the jam.