Sunday, February 5, 2012

Runebergstårta / Runeberg's Torte

En Runebergstårta är en bakelse som äts på Runebergsdagen den 5 februari. Den har fått sitt namn efter Finlands nationalskald Johan Ludvig Runeberg, som påstås dagligen ha ätit en dylik bakelse. Det sägs också att det var hans fru Fredrika Runeberg som uppfann bakelsen på 1850-talet.

I högstadiet firade vi Runebergsdagen med fest, dans och bakelse. Ett år hade jag rollen som Fredrika på Runebergsdagen!

A Runeberg Torte is a cake which is eaten at Runeberg Day on February 5. It is named after the Finnish national poet Johan Ludvig Runeberg, who claimed to have eaten every day such a cake. It is also said that it was his wife Fredrika Runeberg who invented the cake in the 1850s.
  
In high school we celebrated Runeberg Day with celebration, dancing and the cake. One year I had the role of Fredrika on this day!


Runebergstårta

200 g margarin
2 dl socker
2 ägg
3 dl mjöl
1 dl kexsmulor
0,5 dl ströbröd
1 dl mandelmjöl
2 tsk bakpulver
0,5 tsk mandelarom
0,5 tsk kardemumma
1,5 dl mjölk
hallonsylt

fukta med
1 dl vatten
0,5 tsk mandelarom

1 - 2 dl hallonsylt

glasyr
1 dl florsocker
2 tsk vatten

Vispa det mjuka margarinet och socker. Tillsätt äggen ett i taget, och vispa samtidigt. Kombinera de torra ingredienserna i en annan skål och tillsätt sedan i degen. Häll i mandelarom och kardemumma. Rör till sist ner mjölken. Fördela smeten i muffinsformar. Gör ett litet hål i smeten och lägg en klick hallonsylt i varje hål. Grädda tårtorna i 200 grader i 20-25 minuter beroende på storlek. Låt dem svalna.

Fukta de svala tårtorna med vatten-mandelaromblandningen och lägg på hallonsylt. Blanda florsocker och vatten och häll glasyren runt sylten.


Runeberg's Torte

200 g margarine
2 dl sugar
2 egg
3 dl flour
1 dl cookie crumble
0,5 dl bread crumble
1 dl almond flour
2 tsp baking powder
0,5 tsp almond essance
0,5 tsp cardamom
1,5 dl milk
raspberry jam

moisten with
1 dl water
0,5 tsp almond essance

1 - 2 dl raspberry jam

glaze
1 dl icing sugar
2 tsp water

Beat the soft margarine and sugar. Add eggs one at a time, and whisk together. Combine the dry ingredients in another bowl and then add to the batter. Pour in the almond essance and cardamom. Finally, stir in milk. Divide batter into muffin cups. Make a small hole in the batter and add a dollop of raspberry jam into each hole. Bake cakes at 200 degrees for 20-25 minutes depending on size. Let them cool.

Soak the cakes with water-almond essance mixture and mix icing sugar and water and pour the glaze around the jam.

26 comments:

  1. Så fina, dina har ju rätt form också! Och det är alltid roligt att se olika recept på runebergstårtor. :)

    ReplyDelete
  2. Jättefina Hovkonditorn, me wanna taste NOW! Kan jag komma förbi Singapore? ;) Stor kram på denna fina dag som även är Nutelladagen som du sett på min blogg redan!

    ReplyDelete
  3. Runebergstårta har jag aldrig hört talas om! Spännande att berätta det för mina elever när vi har litteraturhistoria! Tänk vad mycket jag lär mig genom att läsa så fina och bra bloggar som din! Tack och kram!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roligt att kunna hjälpa till :) Kram!

      Delete
  4. Mmm, vad gott det här såg ut! :-)

    ReplyDelete
  5. Gillar tårt-och bakverkstraditioner, men denna såg ut att ha för lite choklad för min smak, haha ;-)
    Kul att du uppmärksammar lite från Finland, mer sådant tycker jag!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Haha, jo chokladen fattas helt i denna tårta! Tack för uppmuntran!

      Delete
  6. Aldrig sett eller hört om tidigare, alltid kul med lite historik bakom mat/bakverken.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roligt att jag kan ge er lite ny info :)

      Delete
  7. Vad fina dina blev! Mina brukar se lite...annorlunda ut :) men jag bakade tyvärr inga i år.

    ReplyDelete
  8. Aldrig hört talas om du; men den låter riktigt trevlig :) Vi får nog börja fira honom i Sverige också! men att han åt en sådan här godsak om dagen - det kan jag tro på ;)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, de är faktiskt riktigt mumsiga och konstigt nog bakar jag dem bara på Runebergsdagen :)

      Delete
  9. Whoa! This blog looks exactly like my old one! It's on a entirely different subject but it has pretty much the same layout and design. Excellent choice of colors!

    My blog :: best payday loans

    ReplyDelete
  10. Hiya! Quick question that's completely off topic. Do you know how to make your site mobile friendly? My website looks weird when browsing from my iphone4. I'm trying to find a theme or plugin that might be able to fix
    this problem. If you have any suggestions, please share.
    Appreciate it!

    Look into my webpage; iphone 5 leaked

    ReplyDelete
  11. Ledsen att behöva göra dig besviken men Fredrika Runeberg uppfann inte kakan. Hon har den i sin kokbok från 1850-talet men kakan uppfinns tio år tidigare av en sockerbagare och värdshusvärd i Borgå vid namn Astenius . Bagarmästae Ekberg är sedan den man som i Helsingfors sprider detta bakverk. Om man ser till Fredrikas recept så ser man att den är en variant av den från 1840-talet. Fredrika hade en del kokböcker i sin samling bl.a. Christina "Cajsa" Wargs kokbok som första gången publiceras 1755 och utkom många gånger under 1800-talet.

    ReplyDelete