Saturday, January 28, 2012

Gräddfilstårta / Sour Cream Cake

Gräddfilstårta är en klassiker hemma hos oss. När jag var liten, bakade mamma flitigt denna tårta. Den hade en speciell plats på kalas. Den smakar än idag barndom. Tårtan är mitt bidrag i Månadens Sötsak klassiker.

Sour Cream Cake is a classic in our home. When I was little, mom baked this cake frequently. It had a special place at birthday parties. It tastes even today childhood for me. The cake is my contribution to Månadens Sötsak Classic.



Blåbärspaj

100 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver

2 dl gräddfil
1 ägg
0,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4-5 dl blåbär
(2 tsk potatismjöl)

Vispa smör och socker. Tillsätt ägget och de torra ingredienserna. Tryck ut blandningen i en pajform (diameter 27 - 30 cm). Häll blåbären på degen (om du använder frysta blåbär, tillsätt 2 tsk potatismjöl). Blanda ägg med gräddfil och socker. Häll over blåbären. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.



Blueberry Pie

100 g butter
0,75 dl sugar
1 egg
2 dl flour
1 dl oatmeal
1 tsp baking powder

2 dl sour cream
1 egg
0,75 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
4-5 dl blueberries
(2 tsp potato flour)

Beat butter and sugar. Add the egg and dry ingredients. Press the mixture into a pie dish (diameter 27 - 30 cm). Pour the blueberries on the dough (if using frozen blueberries, add 2 teaspoons potato flour). Mix egg with sour cream and sugar. Pour over the blueberries. Bake at 200 degrees for about 30 minutes.

34 comments:

  1. lovely cake and I am trying enjoying about your culture

    ReplyDelete
  2. This looks and sounds delightful. I love blueberries and would find it har to resist this cake. I hope you have a great weekend. Blessings...Mary

    ReplyDelete
    Replies
    1. Thanks and blueberries are so delicious in this cake! Have a great weekend too!

      Delete
  3. Ja, det där var en riktig klassiker hemma hos oss också när jag var barn! Funderade själv om jag skulle ha gjort den till bakutmaningen, fast nu blev det inte så. Roligt att du gjorde den!

    ReplyDelete
  4. Den är säkert en klassiker hos många :) Ja, det var denna och så mockarutor som jag kom att tänka på till bakutmaningen!

    ReplyDelete
  5. Den ser riktigt fin ut, härligt när man får sådana minnen av att äta något. Blir det lite som en typ av cheesecake?
    Och blåbär som är så gott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Nej, skulle inte säga att det smakar som cheesecake, men krämig och mjuk är den :)

      Delete
  6. Såg jättegod ut. Trevlig helg.
    //v

    ReplyDelete
  7. Mums, ser ut som cheesecake, som jag älskar!

    ReplyDelete
  8. Ser grymt god ut! Jag har själv inte lyckats bestämma mig för vilken klassisker jag ska bidra med.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Ja, det finns några att välja mellan :)

      Delete
  9. Åååå den såg verkligen god ut! =)

    ReplyDelete
  10. Så gott med blåbär i kakan, mumma:) Fint med klassiker.

    ReplyDelete
  11. Den här tårta måste jag absolut testa. Forresten är du med i blogga i 100 dagar?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, testa gärna. Nej, jag är inte med, men såg det på någon blogg för några dagar sedan.

      Delete
  12. Mumsig paj, har nog mest bara gjort smulpajer med blåbär. Borde bli syrligt och gott med gräddfilen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, denna är mumsig. Inte så syrlig, men man kan ta mindre socker :)

      Delete
  13. Vilken spännande paj med gräddfilen! Ska lägga till den som bokmärke och testa nästa gång det blir pajbak! Tack för tipset! :)

    ReplyDelete
  14. Och det roliga är att när du beskriver det hela så känns den sådär nostalgiskt barndomsgod. Den ser kanongod ut, lite syrlig och bärig. Den här måste man kunna göra med alla möjliga bär? Nu kom jag på en sak, bakar du någonsin med havtorn som jag förknippar med Finland?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, denna kan man baka med olika bär. Lingon och blåbär är också gott ihop! Vet du vad, jag har faktiskt aldrig bakat med havtorn :)

      Delete
  15. Mkt annorlunda min bardoms kakor, ska bli skoj att testa!

    ReplyDelete
  16. Katarina! Direkt när jag tittade in här så förstod jag hur mycket jag har saknat din blogg! Åh herre min guuuud, vad mycket jag kommer ha att baka när jag kommer hem. Jag blir helt salig! Jag vill ha ett kök nu! Lova mig, att när och om jag kommer till Singapore i slutet av min resa, så kan vi väl baka lite ihop? Det hade varit så kul! :)

    Hoppas allt är bra med dig! Hur är vädret i Singapore? Här i Indonesien är det svettigt och klibbigt.

    Tack för alla dina fina kommentarer - dom värmer! Kramar

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hej! Åh, så snäll du är, tack! Det är klart vi skall baka tillsammans :) Vi har samma väder som du, klibbigt och svettigt :) Allt är bara bra med mig. Ha det bra och sköt om dig! Kram

      Delete