Gräddfilstårta är en klassiker hemma hos oss. När jag var liten, bakade mamma flitigt denna tårta. Den hade en speciell plats på kalas. Den smakar än idag barndom. Tårtan är mitt bidrag i Månadens Sötsak klassiker.

Sour Cream Cake is a classic in our home. When I was little, mom baked this cake frequently. It had a special place at birthday parties. It tastes even today childhood for me. The cake is my contribution to Månadens Sötsak Classic.



Blåbärspaj

100 g smör
0,75 dl socker
1 ägg
2 dl vetemjöl
1 dl havregryn
1 tsk bakpulver

2 dl gräddfil
1 ägg
0,75 dl socker
2 tsk vaniljsocker
4-5 dl blåbär
(2 tsk potatismjöl)

Vispa smör och socker. Tillsätt ägget och de torra ingredienserna. Tryck ut blandningen i en pajform (diameter 27 - 30 cm). Häll blåbären på degen (om du använder frysta blåbär, tillsätt 2 tsk potatismjöl). Blanda ägg med gräddfil och socker. Häll over blåbären. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.



Blueberry Pie

100 g butter
0,75 dl sugar
1 egg
2 dl flour
1 dl oatmeal
1 tsp baking powder

2 dl sour cream
1 egg
0,75 dl sugar
2 tsp vanilla sugar
4-5 dl blueberries
(2 tsp potato flour)

Beat butter and sugar. Add the egg and dry ingredients. Press the mixture into a pie dish (diameter 27 - 30 cm). Pour the blueberries on the dough (if using frozen blueberries, add 2 teaspoons potato flour). Mix egg with sour cream and sugar. Pour over the blueberries. Bake at 200 degrees for about 30 minutes.