Thursday, January 19, 2012

Frutta al forno con zabaglione

Zabaglione sägs ha uppfunnits på 15-talet i Florens, Italien. Denna dessert är klassad som en "Caudle" snarare än en vaniljsås. En "Caudle" är en sås som används att fylla pajer eller tårtor med.

Zabaglione is said to have been invented in the 16th Century in Florence, Italy. This dessert is classified as a "caudle" rather than a custard. A "caudle" is a sauce used as a custard to fill pies or tarts.


Frutta al forno con zabaglione - Gratinerad frukt i zabaglionesås

5 äggulor
1 dl socker
1 dl torrt Marsala vin
300 g jordgubbar
150 g blåbär
2 bananer
florsocker

Vispa äggulor och socker pösigt. Blanda i vinet. Häll smeten i en liten kastrull och värm under omrörning hela tiden, ta bort såsen från värmen precis innan det börjar koka. När zabaglione såsen är klar ska den ha en trögflytande konsistens. Häll såsen i en skål och ställ den åt sidan.
Värm ugnen till 200 ° C. Skala bananerna och skär dem i små bitar. Skölj och torka jordgubbarna. Skär dem i mindre bitar. Skölj och torka blåbären. Lägg frukten i fyra ugnssäkra portionsformar. Häll zabaglionesåsen över frukt och bär. Grädda i mitten av ugnen tills såsen fått lite färg, ca 15 min. Pudra med florsocker och servera varm.


Frutta al forno con zabaglione – Baked fruit in Zabaglione Sauce

5 egg yolks
1 dl sugar
1 dl dry Marsala wine
300 g strawberries
150 g blueberries
2 bananas
icing sugar

Beat the egg yolks and sugar until fluffy. Mix in the wine. Pour mixture into a small saucepan and heat, stirring all the time, remove the sauce from the heat just before it starts to boil. When the zabaglione sauce is done it should have a viscous consistency. Pour the sauce in a bowl and set it aside.
Preheat oven to 200 ° C. Peel the bananas and cut them into small pieces. Rinse and dry the strawberries. Cut them into smaller pieces. Rinse and dry the blueberries. Place the fruit in four heat proof serving dishes. Pour the zabaglione sauce over the fruit and berries. Bake in middle of oven until the sauce has gotten a little color, about 15 min. Dust with icing sugar and serve warm.

24 comments:

  1. Du hade aldrig ätit Silvakaka, och jag aldrig detta. Verkar också vansinnigt gott. Jag har hört talas om det, men aldrig testat.
    Kram Malin

    ReplyDelete
  2. Med tanke på hur gammal denna dessert är så är det en skandal att jag inte har testat den än. Måste lagas till helgen!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Roligt om du testar. Hoppas du även gillar den!

      Delete
  3. Mums, så gott. Har aldrig lagat det själv men det måste ju åtgärdas!

    ReplyDelete
  4. Men herrejävlar vad mycket gott du bjuder på!

    ReplyDelete
  5. Håller med alla andra här och konstaterar snabbt, varför i hela friden har jag inte gjort denna tidigare! Får allt bli lite bättring :)

    ReplyDelete
  6. that looks delicious..first time here...beautiful and well presented blog

    ReplyDelete
  7. Åh vad fint! Har varit sugen på att testa detta länge, får göra det när Eben är född =)

    ReplyDelete
  8. Men halleluja vad gott! Jag surfar runt och letar efter recept på något gott man kan ha till varma apelsiner och åh, vad jag önskar att jag hade marsala vin hemma nu!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, kan tänka mig att apelsiner passar mycket bra!

      Delete
  9. Mums ser så smarrigt ut, har aldrig ätit detta :) kram!

    ReplyDelete
  10. Alltså åååh, måste testas! Wow, vad gott det ser ut! <3

    ReplyDelete