Friday, January 20, 2012

Focaccia

Focaccia är ett platt ugnsbakat italienskt bröd som kan toppas med örter eller andra ingredienser. Focaccia är relaterad till pizza, men anses inte vara samma. Det äts som mellanmål i Italien.

Focaccia is a flat oven-baked Italian bread, which may be topped with herbs or other ingredients. Focaccia is related to pizza, but not considered to be the same.  It is eaten as a snack in Italy.


Focaccia

1,5 dl vatten
1 tsk torrjäst
1 tsk salt
0,5 tsk socker
3-4 dl mjöl
0,2 dl olivolja

soltorkad tomatpesto
färskost
basilika
flingsalt

Värm vattnet till 42 grader. Blanda i salt, socker, jäst och hälften av mjölet. Knåda för hand eller använd maskin. Blanda i oljan och resten av mjölet. Knåda väl. Degen skall vara smidig, inte kompakt.  Låt jäsa övertäckt 1-2h. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, ca 1 cm tjockt och gör gropar i degen. Fyll groparna med soltorkad tomat-färskoströran, strö på flingsalt, basilika och ringla över olivolja. Låt jäsa 30 minuter. Grädda i 220 grader ca 15-20 minuter.


Focaccia

1,5 dl water
1 tsp dry yeast
1 tsp salt
0,5 tsp sugar
3-4 dl flour
0,2 dl olive oil

sundried tomato pesto
cream cheese
basil
sea salt

Heat the water to 42 degrees. Mix in salt, sugar, yeast and half of the flour. Knead by hand or using a machine. Mix in oil and remaining flour. Knead well. The dough should be smooth, not compact. Let rise covered 1-2h. Roll out dough on a baking sheet, about 1 cm thick and make holes in the dough. Fill the holes with sundried tomato-cream cheese mixture, sprinkle with sea salt, basil and drizzle with olive oil. Let rise 30 minutes. Bake at 220 degrees for 15-20 minutes.

29 comments:

  1. Focaccia har jag länge tänkt göra, nog dags för det snart :-)

    ReplyDelete
  2. Vilken kul idé med färskostkräm i hålen, det måste jag prova! Jag kör oftast oliver eller cocktailtomater och rosmarin, gott det med.

    ReplyDelete
  3. Åh detta är så gott.gjorde focaccia för första gången för 3 månader sedan,och de kommer bli ofta då de blir varmare,perfekt picknick och sedan grilla på kyckling och äta ute,helt underbart bröd.Ost har jag inte använt,de måste bli snäppet godare.ska testa nästa gång jag gör focaccia.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det passar perfekt till picknick...

      Delete
  4. Nä men ååååh så gott. Det är länge sedan jag åt det. Men nu blev jag sugen... Ha en trevlig helg.

    ReplyDelete
  5. Gott med fyllning i brödet, mums!

    Ha en fin helg.

    ReplyDelete
  6. Det absolut godaste buffébrödet!

    ReplyDelete
  7. Foccacia är riktigt gott bröd.
    Jag var inne på hemlagad pizza idag men hittade en kycklinggratäng som lät gott.
    Jag är säker på att er pizza var supergod.

    Kram kram

    ReplyDelete
    Replies
    1. Pizzan blev god :) Hoppas kycklingen var också lyckad! Kram

      Delete
  8. Så gott det är med focaccia, hör och häpna jag har aldrig bakar det hemma! ;) Ser jättegott ut!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Det är ett väldigt enkelt bröd att baka :)

      Delete
  9. Detta bröd har jag sneglat många gånger på o tänkt baka, bara inte kommit till skott. Men idag när det snöar ute och skogspromenaden redan avklarad så kanske det är dags....ser riktigt gott ut. Trevlig helg!
    //V

    ReplyDelete
  10. En riktigt bra foccacia går inte av för hackor! Underbart. Trevligt att man kan toppa den med lite vad man vill. Jag har testat med tunt skivat potatis och rosmarin en gång. Mycket gott!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag har också hört om att skivad potatis och rosmarin skall vara gott!

      Delete
  11. bakade oxå focaccia häromdagen, gott!

    ReplyDelete
  12. Toppentips med pesto med soltorkad tomat blandat med färskost. Jag har bara gjort det en gång och hade inte något föruom oljan på. Godare med lite spännande smaker på.

    ReplyDelete
  13. foccacia är typ det godaste bröd jag vet, jag vågar knappt baka det för jag sätter mer än gärna i mig hela brödet på en gång ;) YUM! Jag gillar att skiva rödlök över och trycka ner svarta oliver, men tomater är också gott :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja, det är ett farligt bröd :) Lök måste jag komma ihåg till nästa gång. Tack för tipset!

      Delete