Focaccia är ett platt ugnsbakat italienskt bröd som kan toppas med örter eller andra ingredienser. Focaccia är relaterad till pizza, men anses inte vara samma. Det äts som mellanmål i Italien.

Focaccia is a flat oven-baked Italian bread, which may be topped with herbs or other ingredients. Focaccia is related to pizza, but not considered to be the same.  It is eaten as a snack in Italy.


Focaccia

1,5 dl vatten
1 tsk torrjäst
1 tsk salt
0,5 tsk socker
3-4 dl mjöl
0,2 dl olivolja

soltorkad tomatpesto
färskost
basilika
flingsalt

Värm vattnet till 42 grader. Blanda i salt, socker, jäst och hälften av mjölet. Knåda för hand eller använd maskin. Blanda i oljan och resten av mjölet. Knåda väl. Degen skall vara smidig, inte kompakt.  Låt jäsa övertäckt 1-2h. Kavla ut degen på ett bakplåtspapper, ca 1 cm tjockt och gör gropar i degen. Fyll groparna med soltorkad tomat-färskoströran, strö på flingsalt, basilika och ringla över olivolja. Låt jäsa 30 minuter. Grädda i 220 grader ca 15-20 minuter.


Focaccia

1,5 dl water
1 tsp dry yeast
1 tsp salt
0,5 tsp sugar
3-4 dl flour
0,2 dl olive oil

sundried tomato pesto
cream cheese
basil
sea salt

Heat the water to 42 degrees. Mix in salt, sugar, yeast and half of the flour. Knead by hand or using a machine. Mix in oil and remaining flour. Knead well. The dough should be smooth, not compact. Let rise covered 1-2h. Roll out dough on a baking sheet, about 1 cm thick and make holes in the dough. Fill the holes with sundried tomato-cream cheese mixture, sprinkle with sea salt, basil and drizzle with olive oil. Let rise 30 minutes. Bake at 220 degrees for 15-20 minutes.