Thursday, January 5, 2012

Finland Goodies

Vi blir bortskämda av våra föräldrar när vi är i Finland :) Det finns ett bageri i närheten av mina föräldrars hem, så pappa körde några morgnar dit och köpte oss färska godsaker. Wienermunken var god, med sin mjuka och luftiga konsistens. Alexanders bakelsen är en klassiker, lika god alltid. Bageriets karelska piroger är goda. De bakar även piroger gjorda på endast råg. Smörbullan, smakade mera bröd än sött. Min pappa brukar äta den med smör och ost. Min mans favorit är Berlinmunk, fylld med hallonsylt och toppad av en söt glasyr och så kommer vi till min favorit, örfilen! Tack mamma och pappa 

We get pampered by our parents when we are in Finland :) There is a bakery near my parents' home, so Dad drove a few mornings there and bought us fresh goodies. Wiener doughnut was good, with its soft, airy texture. Alexander's cake is a classic, always good. The bakery’s Karelian pastries are good. They also bake Karelian pastries made of only rye. The Butter Bun, tasted more like bread than sweet. My dad usually eat it with butter and cheese. My husband's favorite is the Berlin Doughnut, filled with raspberry jam and topped with a sweet glaze and my favorite is the Cinnamon Bun! Thanks mom and dad!




Wienermunk med plommonsylt
Wiener Doughnut with plum jam

Alexander bakelse
Alexander's Cake

Karelska piroger
Karelian rice pastries

Smörbulla
Butter Bun

Berlinmunk
Berliner Doughnut

Örfil
Cinnamon Bun

20 comments:

  1. Alexandersbakelse och berlinermunk är mina favoriter! Måste bero på den ljusröda glasyren. :)

    ReplyDelete
  2. Så gott det såg ut. Jag har bakat din pepparkaksbrownie igen, tänkte bjuda på den på jobbet idag!
    //Veronica

    ReplyDelete
  3. Tove: Ja, glasyren är viktig :)

    Veropenn: Tack. Roligt att du bakat :)

    hannafialotta: Tack :)

    ReplyDelete
  4. Wow, what amazing treats! I think I would have to work out double or triple for a month every time I came back from Finland with all these wonderful sweets just down the street - very dangerous!!! ;)

    ReplyDelete
  5. Oh, my, but they all look delicious. I suspect the cinnamon bun would be my favorite, too. I hope you are not finding it too difficult to settle back into your daily routine. It can be lonely at first. I hope you have a great day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  6. Yum, everything looks incredible and so delicious!

    ReplyDelete
  7. Oj så mycket gott, de där pirogerna minns jag att jag fick i grundskolan vid något tillfälle när vi lagade mat från hela världen, himla goda

    ReplyDelete
  8. TCSF: Yes, it's dangerous :) We have to exercise a little more now!

    Mary: Yes, I miss my family. Good that we have Skype :) Have a great day!

    karin: Tack!

    Cajunlicious: Thanks :)

    Cupcakesfluffan: Ja, de är goda :)

    Amy: Jaa :)

    asmitabapat: Thanks!

    ReplyDelete
  9. Verkar som att ni har haft det riktigt bra i Finland! Och visst är det skönt att bli lite ompysslad?

    ReplyDelete
  10. Erica: Ja, mycket bra resa och visst är det skönt ibland att bli ompysslad :)

    ReplyDelete
  11. Örfil var ett för mig nytt namn på kanelbulle. Varför heter den så tro?

    ReplyDelete
  12. Åsa: Vet inte vart det kommer ifrån, men används för kanelbulle på finlandssvenska!

    ReplyDelete
  13. I miss European bakeries. These pastries look delicious!

    ReplyDelete
  14. Vill inte vara en party-pooper men en äkta Alexandersbakelse är fylld med hallonsylt, eventuellt med en klick svartvinbärssylt för en alldeles gudomlig smakupplevelse, lol!

    Är så fruktansvärt irriterad på bagerierna i Borgå, Finland, då de envisas med att "klämma" in äppelsylt i alla bakverk, även Alexandersbakelsen, kan Ni tänka Er?!

    ReplyDelete
    Replies
    1. Jag gillar denna version av Alexandersbakelse, med en fyllning på aprikossylt. Men alla gillar vi olika saker :)

      Delete