Tuesday, December 20, 2011

Marmalade Candy / Marmeladgodis

Att laga egen marmeladgodis är enkelt och du kan använda dina favoritsmaker i dessa. Jag gjorde två olika marmelader. Först ut är glöggmarmelad, som smakar precis så där passande mycket glögg! Imorgon kommer receptet på den andra marmeladen. 

To cook your own marmalade candy is easy and you can use your favorite flavors in them. I made two different marmalade candy. First up is mulled wine marmalade, which has that good taste of mulled wine! Tomorrow I will post the recipe for the other marmalade.


Marmeladgodis

2 msk agar-agar
5 dl vatten
1 dl socker
1 dl outspädd saft / glögg

Blanda agar-agar, vatten och socker i en kastrull. Koka på svag värme ca 4-5 minuter. Rör om ibland. Ta bort från värmen och tillsätt saften. Häll marmeladen i en form med plastfolie i botten (ca 25x40cm) och låt stelna till följande dag.
Fäll marmeladen på ett sockrat bakplåtspapper och låt torka i några timmar. Skär i bitar eller använd små pepparkaksformar. Rulla marmeladen i socker.


Marmalade Candy

2 tbsp agar-agar
5 dl water
1 dl sugar
1 dl undiluted juice / Mulled Wine

Mix agar-agar, water and sugar in a saucepan. Simmer on low heat about 4-5 minutes. Stir occasionally. Remove from heat and add the juice. Pour the marmalade into a mold with plastic wrap in the bottom (approx 25x40cm) and allow to solidify to the following day. Fold the marmalade onto a sugared baking paper and allow to dry for a few hours. Cut into pieces or use small cookie cutters. Roll in sugar.

24 comments:

 1. Se bara, igen har vi tänkt i samma banor. :) Fint godis har du gjort!

  ReplyDelete
 2. Och jag som köpte agar-agar igår och just satt och funderade över vad för spännande man skulle laga med dem... Perfekt!

  ReplyDelete
 3. Tove: Haha, jo! Tack det samma :)

  Charlotte: Vad bra!!

  ReplyDelete
 4. Vad är agar-agar? Jag borde verkligen göra lite marmelad till min mamma. Hon älskar det!

  ReplyDelete
 5. Remsan: Agar-agar är ett alternativ till gelatin och utvinns ur alger. Ha det bra!

  ReplyDelete
 6. Jag gjorde säkert något fel, men under 45 min kokning försvann så pass mycket vätska att det räckte till knappa 15x10 cm. Då var den kanske 1 cm tjock. Och så smälte sockret. Men smaken är fin! :)

  ReplyDelete
  Replies
  1. 45? Det står ju 4 - 5 min, i receptet, så¨då är det inte så konstigt om det kokade bort :P

   Delete
 7. Amy: Tack :)

  Charlotte: Visst tillsatte du glöggen efter kokningen? Mina var nog också ca 1-1,5 cm tjocka!

  ReplyDelete
 8. Jag är notoriskt dålig på att följa recept, men för en gångs skull var jag noga och tillsatte glöggen efter kokningen. :) Jag kanske kokade för hårt...? Hur gör du för att få sockret att inte smälta? Efter att allt socker smält bort torkade jag alla bitarna med hushållspapper och sockrade på nytt. Då gick det lite bättre. Var borde de förvaras?

  ReplyDelete
 9. Charlotte: Sockret fastnar bäst då man låter marmeladen torka i alla fall ett dygn, alltså låter stå framme i rumstemperatur och efter det först sockrar dem. Jag förvarade mina i rumstemperatur.

  ReplyDelete
 10. Hmm Skulle testa göra det här men hittade inget agar-agar så testade med vegegel istället. Kokade nog lite för hårt då det blev väldigt lite. Värmer du glöggen/saften innan du har i den? min blev nämligen helt klumpig när jag hade i glöggen och fick lov att värma om det :/

  ReplyDelete
  Replies
  1. Vet du vad, jag började läsa detta recept och kan inte tro att det skall vara 45 minuter? Jag måste ha skrivit fel. Kan tänka mig att jag ville skriva 4-5 minuter, men av misstag blev det 45? Dåligt av mig, så jag ber om ursäkt. Jag skall testa detta recept på nytt! Glöggen hade jag i rumstempererad!

   Delete
 11. Ja det låter ju inte helt fel, min geleade sig nämligen på sleven långt innan de 45 minuterna hade gått :) Leker lite med snabbgele till äppelmarmelad nu, får se hur det blir :) Men det verkar som om glöggmarmeladen blev mer som glögg-gele :P

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag kokade precis en marmeladsats på 5 minuter, inte 45 :) Skall genast ändra det i instruktionerna! Låter den stå till imorgon så får vi se hur den blir! Hoppas äppelmarmeladen lyckas bättre! Tack att du skrev och berättade och jag kan skriva rätt i instruktionerna.

   Delete
 12. Tänkte bara fråga om någon vet vart man kan köpa agar-agar i Motala eller Linköping?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag hittade denna svenska internetsida, de säljer bl.a. agar-agar
   https://veganlife.123ehandel.se/category.html/veganlivsmedel

   Delete
 13. Om man inte kan få tag på agar agar och vill använda vanliga gelatinblad, vet du hur många man ska använda då?

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har tyvärr inte själv använt gelatin, men jag läste på nätet att 1 tsk gelatinpulver motsvarar 1 tsk agarpulver. Hoppas det hjälper, lycka till!

   Delete
 14. Jag testade att göra receptet idag men tyckte att resultatet blev mer som en "jello" än som marmelad. Hade iofs i gelatinpulver ist för agar-agar.

  ReplyDelete
  Replies
  1. Jag har inte testat med gelatin, men kanske konsistensen blir annorlunda! Jello har jag inte smakat på :)

   Delete
 15. Sockret smälter ju bara och allt vätskar sig. Beror det på att jag gjort med gelatin eller glöggen jag använde??

  ReplyDelete
  Replies
  1. Hej Carro! Ibland kan det ta några timmar-24h före marmeladed slutar vätska sig. Jag har inte själv gjort med gelatin, men tror inte att det inverkar. Låt marmeladen vätska av sig och testa sockra igen. Hoppas det lyckas på det viset.

   Delete