Friday, December 23, 2011

Lakritskola / Licorice Toffee

Denna är en favorit bland julgodiset! 

This is a favorite among Christmas sweets!


Lakritskola
ca 40 st

3 dl vispgrädde
3 dl strösocker
1 dl sirap
1 msk kakao
1 dl turkisk peppar
2 tsk smör
200 g mörk choklad
  
Blanda grädde, socker, sirap, kakao och turkisk pepparkaramellerna i en kastrull. Låt det koka upp under omrörning. Låt sedan koka ganska kraftigt utan lock tills termometern visar ca 120 grader eller tills smeten klarar “kulprovet”. Det tar ca 15 minuter i en vid kastrull. Rör om då och då. Rör ner smöret och häll smeten i en bakpappersklädd form, ca 20 x 20 cm. Ställ kolan kallt att stelna. Smält under tiden chokladen och låt den svalna Skär kolan i bitar. Doppa varje bit i chokladen och lägg upp på ett galler eller på ett bakplåtspapper. Strö lite havssalt på toppen innan chokladen har stelnat.


Licorice Toffee
approx. 40 pieces

3 dl cream
3 dl sugar
1 dl suryp
1 tbsp cocoa
1 dl turkish pepper sweets
2 tsp butter
200 g dark chocolate
  
Mix cream, sugar, syrup, cocoa and turkish pepper sweets in a saucepan. Let it boil while stirring. Then let cook quite strongly uncovered until thermometer shows 120 C degrees. It takes about 15 minutes in a wide saucepan. Stir occasionally. Stir in the butter and pour the batter into a  form with parchment paper, about 20 x 20 cm. To solidify put in the refrigerator. Melt the chocolate in the meantime (in microwave) and let it cool cutting toffee to pieces. Dip each piece into the chocolate and place on a baking sheet. Sprinkle a little sea salt on top before the chocolate has hardened.

14 comments:

  1. Mums så gottigt!! Fint du dekorerat också, kram!

    ReplyDelete
  2. Oj oj så gott det är med lakritskola. gjorde den tidigare i år å det blev en stor favorit. har precis gjirt din fudge m polkatomtar o mariannekross. har inte smakat än då den står på svalning. god jul
    //v

    ReplyDelete
  3. Nej men jag smäller av! Och jag som ÄLSKAR lakrits och choklad! Det blir till att printa ut flera av dina recept! Baske mig.

    Hittade dig via min härliga bloggvän Delishhh. Fast jag sysslar mest med inredning.

    Kram från Seattle. Och God Jul!

    ox, Mon

    ReplyDelete
  4. Veropenn: Ja, den är verkligen god! Roligt att du testat polkafudgen, tack! God Jul.

    Splendid Willow: Tusen tack! Och roligt att du hittade hit :) God Jul! Kram

    ReplyDelete
  5. I've never seen this kind of fudge before, but I love licorice and bets it's good!
    Merry Christmas!

    ReplyDelete
  6. Mmm, så gott! Hoppas du har en fin julhelg!

    ReplyDelete
  7. Margaret: Yes, this is really good!

    Hanna: Tack, god fortsättning!

    ReplyDelete
  8. Ahaa, its good discussion concerning this article here at this webpage, I
    have read all that, so now me also commenting here.


    Here is my page - green coffee bean extract dose

    ReplyDelete
  9. It's really a cool and helpful piece of information. I'm glad that you just shared this helpful information with us.

    Please keep us informed like this. Thank you for sharing.


    Here is my web page :: Macys

    ReplyDelete