Saturday, December 10, 2011

Julstjärna / Star-shaped Christmas Pastries

Brukar du äta julstjärnor på jul? Bakar du då din egen smördeg eller köper du färdig smördeg från frysdisken. Här är ett recept på en god och lätthanterlig deg. Vanligen fyller man julstjärnan med plommonmarmelad, men i år använde jag äpplesylt och kanel på mina. Lägger upp receptet på plommonmarmelad, i fall ni vill laga egen.

Do you eat star-shaped pastries at Christmas? Do you make your own puff pastry or do you buy ready puff pastry from the freezer. Here is a recipe for a good and easy to handle puff pastry. Usually, you fill the star with plum jam, but this year I used apple jam and cinnamon in mine. I’m adding the recipe for plum jam, in case you want to cook your own.


Star-shaped Christmas Pastries

Pastry Dough
250 g butter
250 g quark
250 g flour
1 tsp baking powder

Bring the butter to room temperature. Mix the quark with a fork until smooth. Blend the softened butter thoroughly with the quark by hand. You can use a fork, a spoon or your clean hands. Add the flour, stirring gently. Mix just enough to get the ingredients blended. Shape the dough into a flat square, wrap it in plastic wrap and place in refrigerator to harden. The dough may be prepared a couple of days in advance. Store the dough in refrigerator, wrapped in plastic.
Dust a parchment paper lightly with flour, place the dough on it, dust it with flour and top with another parchment paper. Roll out the dough into a square approximately 5 mm thick.  Cut the dough with a cookie wheel into equal-sized squares, about 8 × 8 cm in size. Cut the corners of each little square into the middle around 3 cm. Put approximately 1 tablespoon of plum filling in the middle of each square. Fold every second tip of the slit corners towards the centre to form a pinwheel-shape and press the tips together firmly. Brush the pastries lightly with egg yolk and bake at 225 °C for about 10 - 15 minutes or until they are golden brown and slightly puffed. Dust with icing sugar before serving.

Plum filling
1 dl pitted dried prunes
0,5-1 dl water
0,5 dl sugar

Place the dried prunes in a small saucepan. Pour over the sugar and water. Bring the mixture to the boil, then lower the heat. Cover the pan and let the mixture simmer gently, until the fruit have thoroughly softened, about 15 to 20 minutes. Stir every now and then to prevent the mixture from sticking or burning to the pan. Puree the mixture with a blender. Spoon the hot jam in clean jars, sterilized with boiling hot water. Cover tightly with sterilized lids and store in refrigerator.


Julstjärnor

Pastejdeg
250 g smör
250 g kvarg
250 g mjöl (ca 4 dl)
ev. 1 tsk bakpulver

Blanda kvarg och smör till en slät massa. Tillsätt mjölet, rör om försiktigt. Blanda bara tillräckligt för att få ingredienserna blandade. Forma degen till en platt fyrkant, packa in den i plastfolie och placera i kylskåp för att stelna. Degen kan lagas ett par dagar i förväg. Förvara degen i kylskåp, insvept i plastfolie.
Sätt ugnen på 225 grader. Kavla ut degen mellan två bakplåtspapper. Sporra degen till fyrkanter, ca 8 x 8 cm. Sporra ett jack i varje hörn ca 3 cm in mot mitten. Lägg en klick plommonmarmelad mitt på. Vik upp vartannat hörn mot mitten och  tryck ihop försiktigt. Lägg kakorna på en plåt med bakplåtspapper.  Pensla med äggula och grädda mitt i ugnen ca 10-15 min. Pudra över florsocker före servering.

Plommon fyllning
1 dl torkade, utkärnade plommon
0,5-1 dl vatten
0,5 dl socker

Lägg torkade plommon i en liten kastrull. Häll över socker och vatten. Låt blandningen koka upp, sänk sedan värmen. Lägg på lock och låt blandningen sjuda försiktigt, tills frukten har mjuknat ordentligt, cirka 15 till 20 minuter. Rör då och då för att förhindra att blandningen inte fastnar eller bränner i pannan. Mosa blandningen med en mixer.



9 comments:

  1. SÅ fina Hovkonditorn och ser goda ut också! :) Kram!

    ReplyDelete
  2. Vad fina de var! min faster brukar göra nått liknande som ser ut som knyten med just äpple o kanel, jättegoda!
    //V

    ReplyDelete
  3. Har aldrig sett sådana förut, men så fantastiskt fina de är! Måste testa!

    ReplyDelete
  4. Har aldrig ätit eller ens hört talas om dessa, men de verkar ju goda, och inte så fasligt avancerade vilket är bra :-)

    ReplyDelete
  5. Vilka fina julstjärnor, de ser jättegoda ut! Fast vi äter inte dem till jul, i sanningens namn ska jag erkänna att vi nästan bara brukar ha mjuk pepparkaka, lussebullar och ris ala malta på självaste julafton :-)

    ReplyDelete
  6. Du, jag har aldrig provat dem själv och såg dem för första gången för bara någon vecka sedan! Dina ser alldeles underbart fina ut, jag är säker på att de är dödsgoda också, som allt annat du gör! De låter inte lika krångliga som det andra receptet jag läste; där gjorde man först någon slags version på smördeg... Nästan så man skulle testa, men jag vet ju inte om jag får dem rätt, har inget att jämföra med! ;)

    ReplyDelete
  7. Amy: TACK :)

    Veronica: Tack och javisst är de goda!

    Kim: Tack!!

    Linda: Nej, dessa är lätta att baka :)

    Moma: Men det räcker mycket väl på julen :)

    Alexandra: De här är lätta att baka och du kan ju alltid prova att baka dem!

    ReplyDelete
  8. oj vad fina de är,aldrig ätit dessa men de låter jättegott

    ReplyDelete