Wednesday, December 21, 2011

Apple Marmalade / Äppelmarmelad

Den andra marmeladen fick smak av äpple. Jag gjorde några hjärtformade med hjälp av en silikonform, som jag sedan doppade i choklad. Gott!

The second marmalade candy I made has a taste of apple. I made some heart shaped with the help of a silicon mold, and dipped them i chocolate. Yummy!



Äppelmarmelad

2 msk agar-agar
5 dl vatten
5 dl socker
2 dl äppelmos
ev. grön hushållsfärg

Blanda agar-agar, vatten och socker i en kastrull. Koka på svag värme ca 4-5 minuter. Rör om ibland. Ta bort från värmen och tillsätt äppelmos. Häll marmeladen i en form med plastfolie i botten (ca 25x40cm) och låt stelna till följande dag.
Fäll marmeladen på ett sockrat bakplåtspapper och låt torka i några timmar. Skär i bitar eller använd små pepparkaksformar. Rulla marmeladen i socker.



Apple Marmalade Candy

2 tbsp agar-agar
5 dl water
5 dl sugar
2 dl applesauce
green food color, optional

Mix agar-agar, water and sugar in a saucepan. Simmer on low heat about 4-5 minutes. Stir occasionally. Remove from heat and add the applesauce. Pour the marmalade into a mold with plastic wrap in the bottom (approx 25x40cm) and allow to solidify to the following day. Fold the marmalade onto a sugared baking paper and allow to dry for a few hours. Cut into pieces or use small cookie cutters. Roll in sugar.


15 comments:

  1. Härligt gröna marmeladbitar! Som gröna kulor. :) Och det ser gott ut med chokladen på.

    ReplyDelete
  2. Tove: Ja, gröna kulor tänkte jag också på, vilka är en favorit hos mig!

    ReplyDelete
  3. Åh vilken härlig färg det blev på dessa karameller. Är inte så förtjust i marmelad men bara färgen lockar ju att få sätta tänderna i dessa karameller, när det är gjort skulle jag tro att jag ångrar mig, ha ha..

    ReplyDelete
  4. Så fina....det där agar-agar får jag leta efter för nu blev jag sugen på att göra marmelad! har inte bekantat mig med agar-agar tidigare är det nått slags gelatin?
    //V

    ReplyDelete
  5. Växelhäxan: Tack. Allt kan man inte gilla :)

    Veropenn: :) Hoppas du hittar! Det är ett alternativ till gelatin, men gjord på alger.

    Amy: Tack :)

    Therese: Tack :)

    ReplyDelete
  6. Hei!
    Your marmelad looks delicious. I would like to ask, is it correct that you used 5 dl sugar, not 5 tbsp. It seems too much sugar.

    Thank you!

    ReplyDelete
  7. Mariana: Thanks! Yes, 5 dl is the correct amount in this recipe! But you can reduce it, because they were really sweet :) Here is another recipe that calls for only 1 dl sugar http://hovkonditorn.blogspot.com/2011/12/marmalade-candy-marmeladgodis.html

    ReplyDelete
  8. De ser as go´a ut. Jag undrar var man kan få tag i agar-agar? Tack för svar på förhand :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tack! Jag skulle tro att hälsokostaffärer säljer agar-agar, men vet inte med säkerhet. Jag hittade denna svenska internetsida, de säljer bl.a. agar-agar
      https://veganlife.123ehandel.se/category.html/veganlivsmedel

      Delete