Wednesday, November 30, 2011

Saffransbullar / Saffron Bun

Saffransbulla med mandelmassa i fyllningen ger dig en saftig och delikat bulla. Så gott!

Saffron bun with almond paste in the filling gives you a moist and delicious bun. So good!


Saffransbulle med mandelmassa

2,5 dl mjölk
1 påse torrjäst
75 g smör, mjukt
1 dl socker
0,5 tsk salt
0,5 g saffran
1 dl gräddfil
8-10 dl mjöl

100 g smör
100 g mandelmassa
vaniljsocker

Värm mjölken till 42 grader. Blanda i saffran, socker, salt, torrjäst och en del av mjölet. Knåda. Blanda i gräddfil, och resten av mjölet. Knåda tills degen är slät och släpper bunkens kanter. Låt jäsa 1 h. Kavla degen till en rektangel och bred på smör, vaniljsocker och riven mandelmassa. Rulla ihop och skär i bitar.  Låt jäsa 30 minuter och pensla sedan med ägg. Grädda i 225 grader ca 10 minuter.

Saffron Buns with Almond Paste

2,5 dl milk
1 packet dry yeast
75 g butter, softened
1 dl sugar
0,5 tsp salt
0,5 g saffron
1 dl sour cream
8-10 dl flour

100 g butter
100 g almond paste
vanilla sugar

Warm the milk to 42 degrees. Mix in the saffron, sugar, salt, dry yeast and some flour. Knead. Mix in sour cream, and remaining flour. Knead until dough is smooth and comes off the bowl edges. Let rise for 1 h. Roll the dough into a rectangle and spread on butter, vanilla sugar and grated almond paste. Roll into a roll and cut into pieces. Let rise for 30 minutes and then brush with egg. Bake at 225 degrees about 10-15 minutes.

24 comments:

  1. sv: Härligt! Har du något bra recept på smördegen? (: Vi håller fortfarande på att experimentera med den här hemma.

    ReplyDelete
  2. Vilka fina bullar! Mandelmassa är min favvo!
    =)

    ReplyDelete
  3. Cupcakesfluffan: Jaa!!

    Emelie: Jag svarade på din blogg :)

    Vardaxlyx: Tack, ja mandelmassa är gott!

    ReplyDelete
  4. Det där ser fantastiskt gott ut! Det är kanske läge att hotta upp lussebullsdegen med lite mandelmassa?

    ReplyDelete
  5. Så gott mums! :)
    Vi bakar lussekatter till helgen med barnen :)

    ReplyDelete
  6. Jag är inte jätteglad i lussekatter då jag tycker att de lätt blir lite torra, så jag tror att jag skulle älska de här! Mandelmassa gör allting lite bättre ;)

    ReplyDelete
  7. Vad jättefina! Jag gjorde en sats häromdagen men brände hälften (det visar jag dock inte upp på bloggen!)

    ReplyDelete
  8. Caroline: Tack! Ja, mandelmassa gör dem så goda.

    Amy: Roligt!

    Alexandra: Dessa blev inte alls torra, så saftiga så :)

    Therese: Tack! Oj, så kan det gå ibland. Tur att andra hälften klarade sig!

    ReplyDelete
  9. I find it difficult to resist anything made with almond paste. I have a real weakness for it. Your buns sound delicious. I really must give them a try. I hope you have a wonderful day. Blessings...Mary

    ReplyDelete
  10. I love almond paste,and with saffron, mmm. Your picture skills are excellent also, so nice to look at!
    Take care...

    ReplyDelete
  11. oooh! That's what I said when I saw your lovely photo and description! Such a fabulous looking sweet treat!

    ReplyDelete
  12. De ser underbart saftiga och goda ut. Jag gjorde något liknande förra året, men med rårörda lingon i fyllningen också. Himla goda blev de.

    ReplyDelete
  13. Spännande, precis vad jag bakade i dag! Mina var supergoda, hur var dina?

    Kram Malin

    ReplyDelete
  14. så gott med saffransbullar. är inte så förtjust i mandelmassa så fyllde mina med vaniljkräm :)

    ReplyDelete
  15. Yummie! Alltid lika fint :-)
    Ska baka mina imorgon, längtar.

    Ha gott!
    Kram

    ReplyDelete
  16. Så ljus och fin färg du har fått på dina bullar. Jag älskar när kaffebrödet är ljust och inte brunbränt som det oftast är:)

    ReplyDelete
  17. Mary: Almond paste is good, and gives a great taste to these buns! Thanks!

    Foodness Garcious: Thank you very much!

    TCSF: Thank you for your kind words!

    Kim: Tack, lingon låter bra det också!

    Malin: :) Ja, jättegoda blev de! Kram.

    Anneli: Ja, det är det! Låter gott med vaniljkräm också!

    Susanne: Tack, snälla du! Kram.

    Ann-Sofi: Tack!

    ReplyDelete
  18. Mantelimassa on heikkouteni. Se on ihanaa myös tällä tavalla pullassa.:) Sahrami antaa kivan värin ja maun, mutta sahramiset pullat mielestäni kuivahtavat nopeammin kuin normaalipullat. Hetki mikrossa kuitenkin aina pehmittää pullan kuin pullan.;)

    ReplyDelete
  19. Så supersnygga dina bullar blev! Intressant med gräddfil i också.

    ReplyDelete
  20. kmsu: Näin on, sopii tavalliseen pullaan myös! Olen kuullut, että rahkalla saa meheviä pullia!

    Linda: Tack! Ja, jag tänkte jag kunde testa med gräddfil i :) Funkade!

    ReplyDelete
  21. de är så himla gott med mandelmassa i bullar,gör alltid de och med vaniljsocker så är lyckan gjord.mums

    ReplyDelete
  22. Måste också snart baka saffransbullar. Kan inte bestämma fyllning bara. Har hittat så många olika alternativ!

    ReplyDelete
  23. Smulansbakblogg: Ja, det blir verkligen gott :)

    Sofie: Med mandelmassa blir det väldigt gott! Väntar med spänning på vad du använde för fyllning :)

    ReplyDelete