Tuesday, October 11, 2011

Oktoberfest

Jag är inget fan av öl, men tänkte att jag kunde ta del i Oktoberfest med att baka ett bröd innehållande öl. Brödet blir en aning grövre med bovete, fullkorn och olika frön. Kan tänka mig att det passar bra att dricka öl med brödet. Jag håller mig till mjölk :)

I'm no fan of beer, but thought that I could take part in Oktoberfest and bake a bread containing beer. The bread also contains buckwheat, whole grains and various seeds. I can image that it is suitable to drink beer with this bread. I stick to milk :)


Ölbröd

1 burk öl (33cl)
1,5 tsk torrjäst
1,5 tsk salt
2 tsk sirap
ca 6 dl fullkornsmjöl/bovete
1 dl havregryn
1 dl frön (sesam, linfrö)
0,5 dl olja

Värm ölen till 42 grader. Blanda en del av mjölet med torrjäst, salt, havregryn och frön. Häll I ölen, sirap och oljan. Blanda till allt är kombinerat. Låt jäsa under duk till dubbel storlek. Forma till ett bröd och låt jäsa ytterligare 30 minuter. Grädda i 200 grader ca 30 minuter.


Beer Bread

1 can of beer (33cl)
1,5 tsp dry yeast
1,5 tsp salt
2 tsp syrup
about 6 dl whole wheat flour / buckwheat
1 dl rolled oats
1 dl seeds (sesame, flaxseed)
0,5 dl oil

Heat the beer to 42 degrees. Mix some of the flour with dry yeast, salt, rolled oats and seeds. Pour in the beer, syrup and oil. Mix until everything is combined. Leave to rise covered to double the size. Shape into a loaf and let rise for another 30 minutes. Bake at 200 degrees about 30 minutes.

11 comments:

  1. Nice recipe with beer. Great for Oktoberfest.

    ReplyDelete
  2. Så gott, öl gillar jag absolut inte, men i bröd funkar det fint

    ReplyDelete
  3. A gorgeous bread! I love beer in baked goods.

    Cheers,

    Rosa

    ReplyDelete
  4. En till som inte dricker öl...
    Men brödet ser jättegott ut.

    ReplyDelete
  5. Ellie: Yes :)

    Cupcakesfluffan: Ja, precis!

    Rosa: Thanks!

    Susanne: :) Tack!

    ReplyDelete
  6. Usch nej, öl är verkligen inte en favorit, jag har inte hittat en enda jag kan tänka mig att dricka som den är. I mat och bak brukar de dock fungera bra, det här låter ju som en bra kompromiss till oktoberfesten ;) Blev det gott, tycker du?

    ReplyDelete
  7. Sounds good! I'm not a fan of beer either, but I could certainly have this bread :-)

    ReplyDelete
  8. Alexandra: Ja, jag gillade brödet! Man känner inte smaken av öl, men andra dagen hade smakerna intensifierat.

    Maria: Thanks!

    ReplyDelete
  9. Ölbröd är alltid gott och ditt ser smarrigt ut :)

    ReplyDelete
  10. Öl i brödet har jag aldrig testat, men det ska jag göra nu! Jag gillar verkligen öl så det är nog något för mig.

    Har förresten nominerat dig till Matbloggspriset, jag gillar verkligen din blogg!

    ReplyDelete
  11. Amy: Tack!

    Therese: Ja, testa gärna :) Vad snällt av dig att nominera mig, vilken överraskning :)

    ReplyDelete