Tuesday, October 4, 2011

Kanelbullans Dag / Cinnamon Bun Day

En färsk och varm bulla genast på morgonen. Visst låter det bra? Nattjästa bullar blir så goda och mjuka. De är som om de får en mer sofistikerad smak. Jag kommer att baka på det här viset i fortsättningen. Värt att testa!

A fresh and warm bun in the morning. Sounds good? Night fermented buns are so good and soft. They get a more sophisticated taste. I will be making overnight buns in the future. Worth a try!




Nattjästa bullar

7-9 dl vetemjöl
1 dl strösocker
1 tsk salt
100 g rumsvarmt smör
1 påse torrjäst (11g)
3 dl mjölk (42°)

Fyllning 
smör
socker
kanel
  
Blanda vetemjöl, socker, salt, smör och jäst i en matberedare. Kör det till en smulig massa. Tillsätt mjölken och arbeta samman till en deg.

Ta upp degen på mjölat bakbord och kavla ut den till en rektangel. Bred fyllningen på degen. Rulla ihop och skär i ca 2 cm tjocka skivor. Lägg bullarna på plåt (eller annat som får rum i kylskåpet) med bakplåtspapper. Jag placerade kanelbullarna i en fyrkantig form, 3x3 bitar bredvid varandra. Täck bullarna med plastfilm och låt dem jäsa i kylskåp över natten.

Ta fram bullarna 30-60 minuter före gräddning och pensla bullarna med ägg. Grädda dem i 200 grader mitt i ugnen, ca 15-20 minuter.


Overnight Buns

7-9 dl flour
1 dl granulated sugar
1 tsp salt
100 g unsalted butter
1 packet dry yeast (11g)
3 dl milk (42°)

Filling
butter
sugar
cinnamon

Mix flour, sugar, salt, butter and yeast in a food processor into a crumbly mass. Add the milk and work together to form a dough.

Put the dough on floured surface and roll it out into a rectangle. Spread the filling over the dough. Roll up and cut into 2 cm thick slices. Place buns on a baking sheet (or anything else that fits in the fridge) with parchment paper. I used a square baking dish, and put 3x3 cinnamon buns next to each other. Wrap with cling film and let them ferment in the refrigerator overnight.

Take the buns from refrigerator 30-60 minutes before baking and brush buns with egg. Bake them in 200 degrees in the middle of the oven, about 15-20 minutes.



A few got a frosting with a mixture of butter and icing sugar.
Några fick en glasyr av smör och florsocker.

6 comments:

  1. vilken bra idè,ja har bara prövat och göra nattjästa bröd och de blev ju supergoda.
    måste testa detta nästa gång

    ReplyDelete
  2. Så smidigt att nattjäsa dem, då behöver man inte stå och vänta på dem ;)

    ReplyDelete
  3. Smulansbakblogg: Tack!

    Alexandra: Jaa, exakt :)

    ReplyDelete
  4. Detta ska jag prova! Tycker det är så smidigt med att kalljäsa bröd.

    ReplyDelete
  5. Therese: Ja, gör det!!

    Pille: Yes :)

    ReplyDelete