Thursday, October 13, 2011

Indian Curry

En smakrik, indisk curry, som får hela köket att dofta gott!

A flavorful, indian curry, which will make the whole kitchen smell good!


Vegetarisk Curry

2 msk olja
0,5 msk senapsfrön
0,5 msk kummin
0,5 msk korianderfrön
0,5 msk kardemummafrön
1 kanelstång
0,5 tsk krossad svartpeppar
0,25 tsk ingefära
2 vitlöksklyftor, hackade
1 lök, tärnad
0,5 msk gurkmeja
1 burk krossade tomater
2 dl kokosmjölk (valfritt)
0,5 tsk salt
1 zucchini, tärnade
1 paprika, hackad
2 dl kokta bönor

I en stor kastrull, värm oljan tills den börjar ryka, lägg sedan i alla frön, kanelstång och svartpeppar. Låt kryddorna sjuda ett par minuter.
Tillsätt ingefära, vitlök och lök i kastrullen, rör om ordentligt. Fräs i ca 2 minuter eller tills löken är genomskinlig. Blanda sedan i gurkmeja och salt, rör om igen väl och koka ytterligare en minut innan du blandar i tomater, kokosmjölk (om du använder). Låt blandningen koka upp och tjockna lite. Tillsätt hackade grönsaker, bönor och ca 0,5-1 dl vatten till kastrullen. Rör om väl. Koka upp, ha på lock och låt sjuda i ca 20-30 minuter, eller tills såsen har önskad konsistens. Strö över en nypa salt för att framhäva kryddorna, rör om och servera med naan eller ris. 


Vegetarian Curry

2 tbsp oil
0,5 tbsp mustard seeds
0,5 tbsp cumin
0,5 tbsp coriander seeds
0,5 tbsp cardamom seeds
1 cinnamon stick
0,5 tsp crushed black pepper
0,25 teaspoon ginger
2 cloves garlic, chopped
1 onion, diced
0,5 tablespoons turmeric
1 can of crushed tomatoes
2 dl coconut milk (optional)
0,5 tsp salt
1 zucchini, diced
1 bell pepper, chopped
2 dl cooked beans

In a large saucepan, heat the oil until it begins to smoke, then add in all the seeds, cinnamon stick and black pepper. Let the spices simmer a few minutes.
Add the ginger, garlic and onion in the saucepan, stir well. Fry for about 2 minutes or until onion is translucent. Then mix in the turmeric and salt, stir well again and cook another minute before you mix in the tomatoes, coconut milk (if using). Bring to a boil and let thicken a bit. Add the chopped vegetables, beans and 0.5-1 dl water to saucepan. Stir well. Bring to a boil, cover and allow to simmer for about 20-30 minutes, or until liquid has boiled down to desired consistency. Sprinkle with a pinch of salt to bring out the spices, stir and serve with naan or rice.

9 comments:

  1. Den här curryn låter jättegod, den ska jag prova! Syrran kom precis hem från en tur i Singapore och Indien och berättade om allt gott hon ätit, så jag är lite extra sugen nu på att äta något indiskt!

    ReplyDelete
  2. Yummie! Indiskt lagar vi hemma några gånger i veckan! :D

    ReplyDelete
  3. Ser supergod ut! Jag älskar indisk mat.

    ReplyDelete
  4. Helena: Tack så mycket! Indisk mat är väldigt god!

    Amy: Jaa, gott :)

    Therese: Tack :)

    ReplyDelete
  5. Yum, yum, yum! Underbara smaker, speciellt tillsammans =) Jag vet inte mycket om indisk mat men linsgrytor gör jag ganska ofta, lite åt det här hållet *mums* Det här låter väldigt spännande <3

    ReplyDelete
  6. Alexandra: Tack, ja smakerna är helt underbara!

    Remsan: Tack så mycket!

    ReplyDelete
  7. I just ate and maybe that is why I do not find this Indian curry so yummy, if I was given this Indian curry right now, I would not eat it, plus Indian cuisine is so spicy for me

    ReplyDelete
  8. online pharmacy: It took a while before I learned to like Indian food!

    ReplyDelete