Tuesday, October 25, 2011

Fruktkaka / Fruit Cake

Månadens sötsak är Ge bort och då tycker jag att fruktkaka passar bra! Den är saftig, god och hållbar! Även en bra ge bort present i Jul.

Månadens sötsak is Give away gift and I think a fruit cake is ideal! It is juicy, tasty and keeps well! Also a great give away gift for Christmas.


Fruktkaka med choklad och nötter

2,4 dl körsbär, hackade
2,4 dl torkade aprikoser, hackade
1 dl russin
1,5 dl chokladbitar
6 msk smör, mjukt
1,5 dl farinsocker
0,5 dl strösocker
3 ägg
0,5 dl apelsinjuice
0,5 tsl mandelextrakt
2,5 dl mjöl
0,5 tsk bakpulver
1 tsk salt
2 dl valnötter
2 dl pekannötter
0,5 dl mandel, skivad

Värm ugnen till 150 grader. Smörj en brödform med matlagningspray. Placera bakplåtspapper i botten av formen. Blanda körsbär, aprikoser, russin och choklad i en skål. I en annan skål vispa smör och socker pösigt. Vispa i äggen, ett i taget, tills kombinerat. Blanda i apelsinjuice och mandel extrakt. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt. Rör i fruktblandningen, valnötter och pekannötter. Häll smeten i den förberedda formen. Strö över mandel. Grädda ca 1,5 h timmar eller tills en tandpetare kommer ut ren. Låt svalna helt. Täck fruktkakan med plastfolie och låt stå över natten innan servering.


Fruit cake with chocolate and nuts

2,4 dl cherries, chopped
2,4 dl dried apricots, chopped
1 dl raisins
1,5 dl chocolate chips
6 tbsp butter, softened
1,5 dl brown sugar
0,5 dl granulated sugar
3 eggs
0,5 dl orange juice
0,5 tsp almond extract
2,5 dl flour
0,5 tsp baking powder
1 teaspoon salt
2 dl walnuts
2 dl pecans
0,5 dl almonds, sliced

Preheat oven to 150 degrees. Lightly coat a loaf pan with cooking spray. Line bottom of pan with parchment paper. Combine cherries, apricots, raisins, and chocolate in a bowl. In another bowl beat butter and sugars until fluffy. Beat in eggs, one at a time, until combined. Beat in orange juice and almond extract. Add the flour, baking powder and salt. Stir in fruit mixture, the walnuts and pecans. Spoon batter into the prepared pan. Sprinkle with almonds. Bake about 1,5 h hours or until a wooden toothpick inserted comes out clean. Let cool completely. Wrap fruitcake in plastic wrap and let stand overnight before serving.


11 comments:

  1. Amy: Varsågod :)

    Matarkivet: Tack :)

    ReplyDelete
  2. Vet du, jag har nog aldrig riktigt provat en fruktkaka, bara hört massa negativt om dem. Varför det? undrar jag när jag ser din, den låter ju alldeles fantastisk! Snyggt du piffade till den också <3

    ReplyDelete
  3. Finaste du, jag fick nostalgikänsla av din fruktkaka - England på julen. Men din är minus det där supersöta och lite väl färgglada som engelsmännen gärna har.

    ReplyDelete
  4. Ibland missar jag att läsa ingredienserna för jag är så fascinerad av dina fina bilder :-)

    Ser ut att smaka jättegott.

    ReplyDelete
  5. Men oj!! Vilken kaka!! Helt i min smak.
    Ser jättegott ut :)

    ReplyDelete
  6. Våra grannar kommer med en kaka med frukt och nötter varje julafton. De har de alltid gjort även till dem som bodde i huset före oss. En mycket trevlig tradition.

    ReplyDelete
  7. Alexandra: Du måste bara testa att baka, fruktkakor är så goda och denna blir så saftig!

    Linda: Tack :)

    Bullmamman: Tack!

    Susanne: Oj, tack :) Så snällt av dig!

    Jenny: Tack så mycket!

    Remsan: Verkligen en fin tradition! Mera sådant!!

    ReplyDelete
  8. vilken julig färgsprakad kaka,man blir glad av att titta på den som att äta den,underbar

    ReplyDelete