Saturday, October 1, 2011

Bloggen 1 år!!

Min blogg fyller 1 år idag! Första bloggåret har varit roligt, inspirerande och utmanande, på ett positivt sätt. Tack till er alla som uppmuntrade mig till att börja blogga, det beslutet har jag inte ångrat. Och alla kommentarer jag får på bloggen är jag mycket tacksam över. Det är väldigt trevligt att veta vilka ni är som besöker min blogg och det känns att vi känner varandra. Om du inte lämnat en kommenatr ännu, så gör det nu, ett hej räcker :) Jag firar med en tokgod cheesecake. Krämig och söt. Ni måste testa!!

My blog turns 1 today! The first blog year has been fun, inspiring and challenging in a positive way. Thanks to everyone who encouraged me to start blogging, that decision, I have not regretted. I’m very grateful of all the comments you leave on my blog. It's nice to know who are visiting my blog and I feel that we know each other. If you have not left a comment yet, do it now, even a hi is fine:) I am celebrating with a super good cheesecake. Creamy and sweet. You must try!


Vit choklad-cheesecake med kolasås

280 g digestive kex, krossas till smulor
7 msk smör

650 g färskost, rumstemperatur
3 dl strösocker
1,2 dl vispgrädde
200 vit choklad, hackad
5 ägg
1 tsk vaniljsocker
nypa salt

kokande vatten

kolasås
1 burk kondenserad mjölk
1 dl socker
100 g smör

Värm ugnen till 175C. Kombinera kex smulorna med smält smör och tryck ut i botten och 4 cm upp på sidan av en 25 cm form. Grädda i 10 minuter och låt svalna. Sänk värmen till 160C.

Hetta upp grädden och tillsätt chokladen. Rör om tills chokladen smält helt.
Vispa färskosten slät. Tillsätt socker och vaniljsocker, blanda. Tillsätt grädde-vit chokladblandningen. När det är blandat tillsätt äggen, ett i taget. Blanda i salt och häll i ugnsformen.

Täck formen med aluminiumfolie och ställ den i en större ugnsform och placera sedan i ugnen. Häll kokande vatten i den större formen, fyll till ca 1,5 cm. Grädda i en timme, minska sedan värmen och grädda i 150C i ytterligare 30-60 minuter eller tills mitten börjar stelna.

Ta ut ur ugnen och låt svalna helt. Ställ i kylskåp, gärna 4h innan servering. Dekorera med kolasås. Koka upp kondenserad mjölk, socker och smör. Låt sjuda under omrörning tills såsen tjocknar, ca 20 minuter. Häll på den kalla kakan.



White Chocolate Cheesecake with Caramel Sauce

280 g digestive biscuit, crushed into crumbs
7 tbsp butter

650 g cream cheese, room temperature
3 dl granulated sugar
1,2 dl heavy cream
200 white chocolate, chopped
5 eggs
1 tsp vanilla extract
pinch salt

boiling water

Caramel sauce
1 can condensed milk
1 dl sugar
100 g butter

Pre-heat the oven to 175C. Combine the biscuit crumbs with the melted butter and press into the bottom and 4 cm up the side of a 25 cm spring form pan. Bake for 10 minutes and then allow to cool. Reduce the heat to 160C.

Bring cream to a simmer over medium heat and add the chocolate. Stir the chocolate gently until melted completely.

Beat the cream cheese until smooth and lump free. Add the sugar and mix. Add the white chocolate ganache. Once combined add the eggs, one at a time, beating on low speed until each egg is incorporated. Mix in the vanilla and salt and pour into your prepared pan.

Set the pan onto a couple large sheets of aluminum foil and smooth them up the sides of the pan to waterproof.

Set the cheesecake into a large oven pan and then place in the oven. Pour the boiling water into the oven pan, filling to about 1,5cm. Bake for one hour then reduce the heat and bake at 150C for an additional 30-60 minutes or until the center is just set.

Remove from the oven and allow to cool completely. Once cool chill well before serving.

Decorate with caramel sauce. Bring to boil milk, sugar and butter. Let simmer, stirring until it thickens, about 20 minutes. Pour over the cold cheesecake.


19 comments:

  1. Grattis till bloggen! Följer mer än gärna med den, i flera år till. :) Cheesecaken ser förresten jättegod ut!

    ReplyDelete
  2. Grattis på 1-årsdagen och cheseecaken låter supersmarrig

    ReplyDelete
  3. Hurra och grattis bästa hovkonditorn!
    Må det bli fler år så att vi kan sitta här och dregla... :)

    Cheesecaken verkar vara värdig ett storslaget firande!

    ReplyDelete
  4. Congratulations Katarina! That cheesecake looks delish, the next time I go for the Quayside farmers market, you must bring some of your homemade goodies for me to enjoy!

    ReplyDelete
  5. Tove: Tack, roligt att höra!

    Cupcakesfluffan: Tack så mycket!

    Kim: Tack snälla du :)

    Olivia: Thanks! I will bring you something yummy next time :)

    ReplyDelete
  6. GRATTIS! Vad härligt att du haft bloggen ett helt år, och hoppas det blir många fler - den är en av mina favoriter =D Cheesecaken ser underbar ut <3

    ReplyDelete
  7. Grattis! Kul att se att du firar med stil :)

    ReplyDelete
  8. Gratulerar! Tycker om att kika in hos dig som du märkt ;)
    Cheesecaken ser smarrig ut! :)

    ReplyDelete
  9. Hurra och ett stort grattis!
    :-)

    ReplyDelete
  10. Grattiiiiiss,hoppas det blir fler år.
    mm det är alltid nåt gott man hittar här,blir mycket dreglande hehehe

    ReplyDelete
  11. Alexandra: Tack för dina snälla ord, det värmer!

    Cecilia: Tack :)

    Maria: Thanks!

    Amy: Tack och roligt att du kikar in :)

    tina: Tack :)

    Smulansbakblogg: Tack så mycket :)

    ReplyDelete
  12. Hipp, hipp, hurra! Tänk vad ett år springer iväg, vi hänger med på flera så klart!
    Ingen dålig kaka att fira med:)

    ReplyDelete
  13. Både ser och låter helt fantastiskt gott :-)

    Grattis till 1-årsdagen!

    ReplyDelete
  14. Mårtenssons kök: Tack! Roligt att ni hänger med :)

    Lisa: Tack så mycket!

    Remsan: Tack :)

    ReplyDelete
  15. Skickar ett väldigt försenat grattis på 1-årsdagen. Nu har jag laddat ner Firefox, och då ska det gå att kommentera igen vad jag har förstått.
    Har ju inte varit med under så stor del av år 1, men du har en toppenblogg, så jag stannar kvar det kommande :-)

    ReplyDelete
  16. Ihanan näköistä! Tein muuten juuri jonkin viikko sitten saman tapaista juustokakkua, mutta se kuului yhteen projektiin, joten sitä ei ole blogissani! Kyllä on varmasti hyvää! Onnea blogille ja sen kirjoittajalle!

    ReplyDelete
  17. Tomtens dotter: Tack så mycket!

    Pullahiiri: Kiitos todella paljon!

    ReplyDelete