Sunday, September 18, 2011

Smörgåstårta / Sandwich Cake

Jag fick äran att göra smörgåstårtor till Svenska skolföreningens årliga styrelsemöte i Singapore. Jag valde att laga en vegetarisk smörgåstårta.

I was honored to make sandwich cakes for the Swedish School Association's annual meeting in Singapore. I chose to make a vegetarian sandwich cake.


Medelhavsinspirerad smörgåstårta
40 personer (2 tårtor)

ca 100 skivor bröd
400 g feta
2 lök
3 dl rucola
4 paprika
400 g soltorkad tomat
200 g crème fraiche
400 g philadelphiaost
svartpeppar

2 gurka
3 vitlöksklyftor
200 g crème fraiche
400 g philadelphiaost

0,5 dl citronjuice
1,5 dl vatten

600 g philadelphiaost
mjölk

körsbärstomater
feta
oliver
ärtskott

Börja med att laga rörorna till fyllningen. Skär lök, paprika, rucola i mindre bitar och lägg i en stor skål. Smula ner fetan och blanda i crème fraiche och färskost. Blanda väl och ha i svartpeppar. Strimla soltorkade tomaterna.
I en annan skål, blanda crème fraiche, färskost, pressad vitlök och riven och avrunnen gurka.

Blanda citronjuice med vatten.

Skär kanterna av brödet. Lägg 3x3 (9 brödskivor) bröd bredvid varandra och fukta med citronblandningen, ha på fetaröran och överst de strimlade tomaterna. Lägg på mera brödskivor och fukta. Lägg på gurkröran. Fortsätt med båda rörona ett varv till och avsluta med bröd. Plasta in tårtan med plastfolie och lägg på en bricka/skärbräda och en liten tyngd ovanpå tårtan och ställ i kylskåp över natten.

Blanda färskost med mjölk så du får en lätt bredbar massa. Bred på smörgåstårtan och dekorera.



Mediteranean inspired Sandwich Cake
40 persons (2 cakes)

about 100 slices of bread
400 g feta
2 onion
3 dl rucola
4 red bell pepper
400 g sundried tomato
200 g crème fraiche
400 g philadelphia cheese
black pepper

2 cucumber
3 cloves of garlic
200 g crème fraiche
400 g philadelphia cheese

0,5 dl lemon juice
1,5-2 dl water

600 g philadelphia cheese
milk

cherry tomatoes
feta
olives
pea sprouts

Start by making the fillings. Cut the onions, peppers, rucola into small pieces and place in a large bowl. Crumble feta and mix in crème fraiche and cream cheese. Mix well and add some black pepper. Shred the sundried tomatoes.
In another bowl, mix crème fraiche, cream cheese, crushed garlic and grated and drained cucumber.

Mix lemon juice with water.

Cut the edges off the bread. Add 3x3 (9 slices of bread) bread next to each other and moisten with lemon mixture, spread with feta mixture and on the top shredded tomatoes. Add on 9 more slices of bread and moisten. Spread on cucumber mixture. Continue with both mixtures once more. Finish with a layer of bread. Wrap the cake in cling film and place a tray/cutting board and a small weight on top of the cake and refrigerate overnight.

Mix cream cheese with milk so you get a spreadable mixture. Spread on sandwich cake and decorate.


Packat och klart! 
Packed and ready!

19 comments:

  1. Smörgåstårta är gångbart i många lägen! Tack för ett vegetariskt recept, toppen när "alla" kan äta av samma.
    Vad fint med ärtskotten som garnering!

    ReplyDelete
  2. Vegetarisk smörgåstårta är den absolut godaste! Instämmer med Kim, fint det blev med ärtskotten som garnering! :)

    ReplyDelete
  3. Åh vad härligt att du gjorde en vegetarisk smörgåstårta, många kan inte tänka sig att äta en utan räkor på, men det är ju faktiskt jättegott med lite variation också ;) Låter som en toppentårta! Och så fin den blev, jag är säker på att den var uppskattad <3

    ReplyDelete
  4. Kim: Tack!!

    Amy: Stämmer och tack!

    Alexandra: Tack så mycket :)

    ReplyDelete
  5. Det ÄR ju så gott med smörgåstårta. Har inte vågat mig på att göra själv någon gång. Men kanske ska försöka mig på en tvåmanna. Din ser fantastiskt fin och god ut!!

    ReplyDelete
  6. Snygg! Enkelt utsmyckad och väldigt dekorativt!
    Den där skulle jag absolut kunna tänka mig.

    ReplyDelete
  7. Vilken fantastiskt fin smörgåstårta, helt ljuvlig. Så fint med det gröna och sparsam dekoration.
    Fyllningarna låter verkligen jättegoda.

    //Susanne

    ReplyDelete
  8. Sofie: Det är faktiskt inte så svårt alls! Tack!

    Here comes sugar: Tack!

    Susanne: Tack så mycket!

    ReplyDelete
  9. Så himla fint att dekorera med ärtskott, det måste vi komma ihåg!

    ReplyDelete
  10. Så fin! Jag är kass på smörgåstårtor och inte heller så överförtjust i majonäsbomber som de ofta är. Däremot älskar jag ju verkligen philadelphia och feta. Så din är helt i min smak! Ps. Fick du mitt mail? Bara så du vet att jag svarade på din gulliga kommentar på min sida:-)

    ReplyDelete
  11. Mårtenssons kök: Jaa :) och tack!

    Linda: Roligt, tack! Linda, jag fick ditt mail och har nu svarat tillbaka :)

    ReplyDelete
  12. Jag måste verkligen testa att göra en medelhavsinspirerad smörgåstårta! Jag har tröttnat lite på de traditionella, så något sådan här får det bli nästa gång.

    ReplyDelete
  13. Remsan: Ja, testa gärna!

    Maria: Kiitos!

    ReplyDelete
  14. Vad roligt, vi gjorde en väldigt lik variant i skolan här om dagen. Fast med keso och oliver, och rödlöksmarmelad i också. Här: http://merasocker.blogg.se/2011/september/atta-smorgastartor.html

    Jättegod blev den!

    ReplyDelete
  15. Jaa, så JÄTTEFIN!! Och supergod, är jag säker på! Hurra för Hovkonditorn :) Kram

    ReplyDelete
  16. Vanessa: Låter gott!

    Kiika: Tack vännen :) Kram

    ReplyDelete
  17. Va gott det ser ut, längtar tills det blir lite varmare så man kan sitta ute på verandan och gotta sig! :)

    ReplyDelete