Friday, August 19, 2011

Chocolate-Avocado Muffin

Det här är muffins där avokadon ersätter ägg och istället för socker används lönnsirap. Muffinsen blir saftiga och har en djup smak av choklad. Ett recept jag kommer använda på nytt och muffinsen höll sig saftiga flera dagar. Glasyren är gjord på bl.a. tofu och smält mörk choklad.

These muffins have avocado that replaces the eggs and instead of sugar I used maple syrup. The muffins are moist and have a deep flavor of chocolate. A recipe I will use again and muffins kept moist for several days. The glaze includes tofu and melted dark chocolate. 


Chocolate-Avocado Muffin

1,8 dl flour
1 dl unsweetened cocoa powder
0,5 tsp baking powder
0,5 tsp baking soda
0,5 tsp salt
0,5 avocado
1,2 dl maple syrup
1 dl milk
0,3 dl canola oil
1 tsk vanilla extract

Glaze:
0,3 dl silken tofu, drained and patted dry
1,5 tbsp maple syrup
0,5 tsk vanilla extract
a pinch of salt
50 g dark chocolate, melted

Preheat oven to 175C. Mix flour, cocoa, baking powder, baking soda and salt in a bowl. Puree avocado in food processor until smooth. Add maple syrup, milk, oil and vanilla, and mix until creamy. Mix the avocado mixture into flour mixture. Spoon batter into muffin cups. Bake 15-20 minutes.

Glaze:
Mix tofu, maple syrup, vanilla and salt in a food processor. Add chocolate into tofu mixture and mix until smooth. Spread on muffins.


Choklad-Avokadomuffins

1,8 dl vetemjöl
1 dl osötat kakaopulver
0,5 tsk bakpulver
0,5 tsk baksoda
0,5 tsk salt
halv avokado
1,2 dl lönnsirap
1 dl mjölk
o,3 dl rapsolja
1 tsk vaniljextrakt

Glasyr
0,3 dl silken tofu, avrunnen och klappad torr
1,5 msk lönnsirap
0,5 tsk vaniljextrakt
nypa salt
50 g mörk choklad, smält

Värm ugnen till 175C. Blanda mjöl, kakao, bakpulver, bakpulver och salt i en skål. Puré avokado i matberedare. Tillsätt lönnsirap, mjölk, olja och vanilj, och mixa tills krämigt. Blanda avokadoblandningen i mjölblandningen. Skeda smeten i muffinsformar. Grädda 15-20 minuter.

Glasyr:
Mixa tofu, lönnsirap, vanilj och salt i en matberedare. Blanda chokladen i tofublandningen och blanda tills slät. Bred på muffinsen.


12 comments:

  1. These look quite delicious and very healthy...I will have to give them a try as I am quite curious about the avocado in the batter. Beautiful photos!

    ReplyDelete
  2. Luv'n Spoonfuls: Thanks and they taste really delicious :) Good luck!

    ReplyDelete
  3. Vad spännande med avokado i! Ska testas! :)

    ReplyDelete
  4. Vilket skoj recept! Det skall jag komma ihåg. Har någon gång gjort chokladmousse på avocado och det var överraskande gott, och kanske lite hälsosamt också. ;-)

    ReplyDelete
  5. Victoria: :) Lycka till!

    Tove: :) Jag har även gjort chokladmousse på avokado, receptet kommer upp i bloggen i något skede :) Gott var det också!

    ReplyDelete
  6. Spännande! Det receptet måste jag ju spara.

    ReplyDelete
  7. Ser riktigt gott ut :-)
    Vilket skoj recept!! Måste sparas.

    / Jenny

    ReplyDelete
  8. Hade ingen aning om att man kunde baka med avokados. Jag älskar originella recept så att detta ska absolut testas. :) Ha en skön helg!

    ReplyDelete
  9. Erika: ;), Ja, ett lite annorlunda recept.

    Jenny: Tack :)

    Ann-Louise: Tack :) Önskar dig en skön helg!

    ReplyDelete
  10. Kul med avocado i muffins, har aldrig sett det förut. Det verkar ju vara ett ganska nyttigt recept också, och det är ju aldrig fel :)

    ReplyDelete