Sunday, June 5, 2011

Cinnamon Buns


Kanelbullor

Deg
5 dl mjölk
1 paket  färsk jäst / 2 påsar torrjäst
2 dl socker
½ msk kardemummaa
2 tsk salt
1 ägg
200 g smör eller margarin, smält
ca. 15 dl mjöl

Fyllning
125-150 g smör eller margarin
2 dl socker
mycket kanel

ägg till pensling, pärlsocker

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 60 minuter övertäckt. 
Gör fyllningen. Rör ihop smör, socker och kanel. Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla bullorna med ägg. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 10-15 minuter.


Cinnamon Buns

Dough
5 dl milk
50 g yeast / 2 dried yeast
2 dl suger
½ tbsp ground cardamom
2 tsp salt
1 ägg
200 g butter, melted
15 dl flour

Filling
125-150 g butter
2 dl suger
cinnamon

egg for brushing the buns, pearl sugar

Heat milk to 37C. Stir in yeast, melted butter, sugar, salt, and ground cardamom.  Add flour into mixture until dough is firm and pulls away from the side of your mixing. Cover the dough in the mixing bowl with a clean towel and let rise until doubled, about an hour. Punch down the dough, then remove from bowl. On a floured counter, knead dough lightly until smooth and shiny.
Divide dough into two halves. Roll each half of dough into a rectangle.  Combine butter, sugar and cinnamon; spread evenly over the 2 rectangles. Roll each rectangle crosswise. Using a sharp or serrated knife, cut each cylinder into 1,5 cm thick slices. Place each slice into paper muffin cups and place on baking sheet. Cover with towel and allow to rise double in size, about 30 minutes. Preheat oven to 225C. Brush risen cinnamon buns with egg wash and sprinkle with pearl sugar. Place in the middle of a preheated oven and bake for 10-15 minutes, or until done.

4 comments:

  1. Oh, nybakade med ett glas iskall mjölk till, kan det bli mycket godare än så?

    ReplyDelete
  2. Det är så gott med kanelbullar. Alldeles för länge sedan jag gjorde sådana.

    ReplyDelete
  3. Do you have a spam issue on this website; I also am
    a blogger, and I was curious about your situation; we have developed some nice methods and we are looking to trade strategies with others,
    please shoot me an e-mail if interested.

    Here is my blog: click here

    ReplyDelete