Wednesday, June 1, 2011

Bröd med morot / Bread with Carrot


Morotsbröd

200 g morot (= 3 medelstora morötter)
3 dl mjölk
1 påse torrjäst
1 tsk salt
2 msk olja
3 dl havregryn
ca 6 dl mjöl

pensla med vatten och strö på havregryn

Tvätta, skala och riv morötterna fint. Värm mjölken till 42 grader. Blanda jästen i lite mjöl och blanda ner i mjölken. Tillsätt salt, olja, morötter och havregryn och tillsätt resten av mjölet gradvis och börja knåda degen väl. Låt jäsa till dubbel storlek på en varm plats. Knåda den färdigjästa degen lite och forma till ett bröd och låt jäsa täckt i ca 15 minuter.
Pensla med vatten och strö över havregryn. Grädda i 225 graders ugn i ca 30 min.


Carrot Bread

200 g carrot (= 3 medium carrots)
3 dl milk
1 sacket dry yeast
1 tsp salt
2 tbsp oil
3 dl oatmeal
about 6 dl flour

brush with water and sprinkle on oatmeal

Wash, peel and grate the carrots finely. Heat milk to 42 degrees. Mix the yeast in a little flour and mix into the milk. Add salt, oil, carrots and oatmeal and add the rest flour gradually and begin to knead the dough well . Let rise until doubled in size in a warm place. Knead the dough a little bit and shape into a loaf and let rise covered for about 15 minutes.
Brush with water and sprinkle with oatmeal. Bake in 225 degree oven for about 30 min.


7 comments:

  1. Morotsbröd är himla gott, tycker det blir saftigare med morötter i

    ReplyDelete
  2. Cupcakesfluffan: Det stämmer att det blir saftigare och färgen är också rolig!

    ReplyDelete
  3. Ja, det blir ju inte samma som "riktigt" bröd men man får vara nöjd med det lilla (:

    ReplyDelete
  4. This is one of my favourites! Looks so lovely, the texture looks perfect!

    ReplyDelete
  5. M: Ja, så är det :)

    Maria: Thanks!

    ReplyDelete