Tuesday, June 14, 2011

Anpan

A Japanese sweet bun or bread filled with red bean paste. An means red bean paste and pan bread.  This is the oldest type of bread in Japan and has been around for 120 years. This is my contribution to Månadens Sötsak, foreign.

En japansk söt bulle eller bröd fyllt med röda bönor pasta. An betyder röda bönor pasta och Pan bröd. Detta är den äldsta typen av bröd i Japan och har funnits i 120 år. Detta är mitt bidrag till Månades Sötsak, utländskt.


Red Bean Paste

1,5 dl red beans
water
1 dl sugar
40 g butter

Place the beans in a small to medium-sized saucepan, cover with water and soak overnight. Drain beans and discard water. Place beans back in the saucepan, add water, and bring to a boil over high heat. Cover, reduce heat to medium-low, and simmer 1 hour, or until very soft. Add water if necessary. Drain.
Process the beans in a blender until smooth. Remove from the blender, and stir in the sugar and butter. Cook for 3 minutes, or until the mixture is dry. Stored in a sealed container in the refrigerator for approximately one week. Yields 4 dl.


Röda bönor-pasta

1,5 dl röda bönor
vatten
1 dl socker
40 g smör

Lägg bönorna i en medelstor kastrull, täck med vatten och låt stå över natten. Häll bort vattnet och tillsätt nytt vatten och koka upp bönorna på hög värme. Lägg på lock och minska värmen till medel-låg och låt sjuda ca 1 timme, eller tills bönorna blivit mjuk. Tillsätt vatten om det behövs.
Mosa bönorna i en mixer tills slät. Blanda i socker och smör. Låt sjuda i 3 minuter eller tills blandningen är torr, under omrörning. Förvaras i en sluten behållare i kylskåpet i ca en vecka. Ger 4 dl.

Bun Dough

200 g flour
0,5 tap salt
20 g sugar
1 tsp dry yeast
100 ml warm water
20 g egg
20 g butter

Sprinkle the yeast over the warm water. Leave for 10 minutes. Put the flour, salt, sugar and butter in a large bowl. Add the yeast and egg. Knead by hand or with a food processor. Knead for 20 minutes. Shape the dough into a smoot ball and let rise for 1h. Divide the dough into 8  pieces. Shape each piece into a ball. Flatten the balls and add red bean paste. Pinch the seam shut and place the seam down on parchment paper. Let rise for 40 minutes. Brush the surface with beaten egg. Bake at 200 degrees for 10 minutes or until golden


Bulldeg

200 g mjöl
0,5 tsk salt
20 g socker
1 tsk torrjäst
100 ml varmt vatten
20 g ägg
20 g smör

Strö jästen över det varma vattnet. Låt stå i 10 minuter. Lägg mjöl, salt, socker och smör i en stor skål. Tillsätt jäst och ägg. Knåda för hand eller med en matberedare. Knåda i 10 minuter. Forma degen till en boll. Låt jäsa i 1h. Dela degen i 8 bitar. Forma varje bit till en boll. Platta till bollarna och klicka på röda bönor pasta. Nyp ihop degen runt pastan och placera sömmen ner mot bakplåtspapper. Låt jäsa i 40 minuter. Pensla ytan med uppvispat ägg. Grädda i 200 grader i 10 minuter eller tills gyllene.



13 comments:

  1. Sandra: Ja, en annorlunda variant. Jag är så förtjust i röda bönor pastan :)

    ReplyDelete
  2. svar: Haha,tack, gillar den också, en gammal syltburk ;)

    ReplyDelete
  3. Väldigt annorlunda! Äts den som en "matbulle" eller mer som en söt bulle?

    ReplyDelete
  4. Kul med annorlunda bullar, ser himla gott ut

    ReplyDelete
  5. This is one of my partner's (who's half Jap) favourites. I've used adzuki beans a fair bit in the past and they go so well with both savoury and sweet dishes!

    ReplyDelete
  6. Pam: Thanks!

    Mårtenssons kök: De äts nog mera som söt bulle :)

    Cupcakesfluffan: Tack, ja det är roligt att variera sig lite ibland :)

    Maria: Yes, the beans are really nice!

    anh: Thanks!

    ReplyDelete
  7. Spännande! Måste testa rödbön-pasta :)

    ReplyDelete