Odling av spenat började i Persien. Spenat är släkt med rödbeta och mangold. Till Norden kom spenaten först till Danmark under mitten av 1600-talet medan den i Kina var känd redan under 600-talet.
Spenat innehåller gott om K-, A-, C- och E-vitamin och ett antal viktiga antioxidanter, exempelvis karotenoiden lutein, som bl.a. tros skydda ögat.

Cultivation of spinach began in Persia. Spinach is related to beets and mangold. Spinach came to the Nordic countries first to Denmark in the mid-1600s, while in China spinach was known already in the 600s.
Spinach contains plenty of K, A, C and vitamin E and a number of important antioxidants such as carotenoids lutein, which is believed to protect the eye.


Lasagne med spenat och fetaost

Tomatsås:
1 gul lök
2 vitlöksklyftor
1 burk krossade tomater
1 tärning grönsaksbuljong
2 tsk oregano
salt
peppar
1 burk bönor

Vit sås:
2 msk smör
4 msk vetemjöl
6 dl mjölk
salt
peppar
1 krm mald muskot

300 g färsk bladspenat
10-12 lasagneplattor
200 g fetaost
2 dl riven ost för gratinering

Tomatsås:
Hacka lök och vitlök och fräs i olja. Tillsätt tomater, buljongtärning och oregano. Koka såsen under lock cirka 15-20 minuter. Smaka av med salt och peppar. Skölj bönorna och låt dem rinna av. Blanda ner bönorna i tomatsåsen.

Vit sås:
Smält smöret och vispa ner mjölet. Späd med mjölken, lite i taget. Låt sjuda 5-10 minuter. Rör om då och då så att det inte bränner vid. Smaka av med salt, peppar och muskot.

Fräs spenat i lite olja. Salt och peppra.

Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en ugnssäker form och varva den vita såsen, lasagneplattorna, spenat, smulad fetaost och tomatsås. Börja med den vita såsen och avsluta med lasagneplattor med lite vit sås ovanpå. Strö över osten. Gratinera i mitten av ugnen cirka 40-45 minuter. Servera med lingonsylt.

Lasagne with spinach and feta

Tomato sauce
1 onion
2 cloves of garlic
1 can diced tomatoes
1 cube of vegetable stock
2 tsp oregano
salt
pepper
1 can of beans

White sauce:
2 tbsp butter
4 tbsp flour
6 dl milk
salt
pepper
pinch ground nutmeg

300 g fresh spinach
10-12 lasagne sheets
200 g feta cheese
2 dl grated cheese

Tomato sauce:
Chop the onion and garlic and fry in oil. Add tomatoes, stock cube and oregano. Boil the sauce with the lid about 15-20 minutes. Season with salt and pepper. Rinse beans and drain them. Stir the beans in tomato sauce.

White sauce:
Melt the butter and whisk in the flour. Dilute with milk, little by little. Let simmer 5-10 minutes. Stir occasionally so that it does not burn. Season with salt, pepper and nutmeg.

Fry the spinach in a little oil. Salt and pepper.

Preheat oven to 200 degrees. Take an ovenproof dish and put some white sauce in the bottom, then lasagna sheets, spinach, crumbled feta cheese and tomato sauce. Start with the white sauce and finish with lasagne sheets and a little white sauce on top. Sprinkle with cheese. Bake in center of oven about 40-45 minutes. Serve with lingonberry jam.