Den svenska och ryska tiden möts vid kaffebordet. Ett av Finlands äldsta schweiziska bakverk är Alexanderbakelsen, som utvecklades i Helsingfors år 1818 inför kejsare Alexander I:s kommande besök. 
The Swedish and Russian period meet at the coffee table. One of Finland's oldest Swiss pastries are Alexander’s cake, which was developed in Helsinki in 1818 for the Emperor Alexander I's upcoming visit.

Alexanderbakelse
500 g smör eller margarin
2 ½ dl socker
1 msk vaniljsocker
1 citron, skalet
2 äggula
10 dl mjöl

2 äggvita
2 msk socker
150 g mandelmjöl
300 g hallonmarmelad

300 g florsocker
ca 5 msk citronsaft
hushållsfärg

Vispa det mjuka smöret och socker. Tillsätt citronskal, äggulor och mjöl. Rör tills slät. Låt degen stå kallt en stund i kylskåpet.

Dela degen i två delar och kavla ut båda delarna på ett bakplåtspapper (ca 30x35 cm). Vispa äggvitor och socker till fast skum. Blanda i mandelmjölet.

På den ena deghalvan bred hallonmarmelad och sedan mandelblandningen. Lägg sedan det andra botten ovanpå och ta bort bakplåtspapperet. Grädda i 200 grader i ca 30 minuter.

Blanda glasyringredienserna och fördela jämnt över den svalna kakan. Låt stelna före du skär i bitar.


Alexander’s Cake

500 g butter or margarine
2 ½ dl sugar
1 tbsp vanilla sugar
1 lemon, zest
2 yolk
10 dl flour

2 egg white
2 tbsp sugar
150 g almond flour
300 g raspberry jam

300 g icing sugar  
about 5 tbsp lemon juice
food coloring

Whisk the soft butter and sugar. Add the lemon zest, egg yolks and flour. Stir until smooth. Let dough stand cold for a while in the fridge.

Divide the dough into two and roll out both on a parchment paper (about 30x35 cm). Beat egg whites and sugar to a solid foam. Mix in almond flour.

On one dough half spread raspberry jam and then almond mixture. Then put the second dough on top and remove the baking sheet. Bake at 200 degrees for about 30 minutes.

Mix frosting ingredients and spread evenly over the cool cake. Let harden before cutting into pieces.