Saturday, January 15, 2011

Goulash

Ungerns nationalrätt. Gulasch är en kött och potatissoppa smaksatt med paprika. I Europa är gulaschgryta en populär variant. Jag bjuder på en vegetarisk gulasch.
Hungary's national dish. Goulash is a meat and potato soup flavoured with paprika. In Europe goulash stew is a popular variation. This is a vegetarian version of goulash.
Gulasch

2 msk olja
2 stora lökar, skalade och hackade
2 stora röda paprikor, hackade
500 g potatis, skalade och skurna i bitar
3 msk paprikakrydda
300 ml vegetarisk buljong
1 burk cannellini bönor, sköljda och torkade
salt
svartpeppar

Värm oljan i en stor stekpanna och stek löken på svag värme tills den mjuknat. Tillsätt den hackade paprikan och fortsätt att steka i 10 minuter, rör om då och då, tills paprikan är mjuk. Blanda den hackade potatisen i paprikakryddan. Lägg dem i grytan och koka under omrörning i 2 minuter. Rör ner buljongen och bönorna och låt koka upp. Minska värmen, låt sjuda. Rör om då och då, i 40 minuter tills blandningen tjocknat och potatisen är mjuk. Tillsätt vatten under tillagningen om det behövs. Krydda och servera med nudlar.


Goulash

2 tbsp oil
2 large onions, peeled and chopped
2 large red peppers, deseeded and chopped
500 g potatoes, peeled and cut into chunks
3 tbsp paprika
300 ml vegetable stock
1 can cannellini beans, rinsed and drained
salt
black pepper

Heat the oil in a large frying pan and cook the onions over moderate heat until they are tender and softened. Add the chopped peppers and continue to cook for 10 minutes, stirring  from time to time, until the peppers are soft. Toss the chopped potatoes in the paprika to coat. Add them to the pan and cook, stirring for 2 minutes. Stir in the stock and beans and bring gently to the boil. Now reduce the heat to a gentle simmer. Cook, stirring from time to time, for 40 minutes until the mixture is thickened and the potatoes are tender and starting to break up a little. Add water during cooking if needed. Season to taste and serve with noodles.

4 comments: