Monday, January 24, 2011

Äpple, Apple, Äpple, Apple



Äpple-maräng kaka

Botten
1,5 dl socker
1 ägg
3 äggulor
2.5 dl mjöl
1,5 tsk bakpulver
50 g smör

Fyllning
2-3 äpplen, rivna
3 äggvitor
1,5 dl socker

Vispa äggulor och socker poröst. Tillsätt mjöl, bakpulver och smält smör. Häll smeten i en smord form med löstagbara kanter. Skala äpplena och riv dem. Bred äpplen på smeten och grädda i 175 grader i 25 minuter. Vispa äggvitorna till ett hårt skum och tillsätt socker i skummet. Vispa tills det blir ett blankt och fast skum. Ta kakan ur ugnen, lägg maräng ovanpå och fortsätt baka i ytterligare 15 minuter. Låt kakan svalna i formen.

Apple-Meringue Cake

Crust
1,5 dl sugar
1 egg
3 yolks
2.5 dl flour
1,5 tsp baking powder
50 g butter

Filling
2-3 apples, grated
3 egg whites
1,5 dl sugar

Whisk egg yolks and sugar fluffy. Add flour, baking powder and melted butter. Pour batter into a greased tin with removable edges. Peel the apples and grate them. Spread apples onto the batter and bake at 175 degrees for 25 minutes. Beat the egg whites until stiff and add sugar in the foam. Beat until it becomes a smooth, firm foam. Remove cake from oven, place the meringue on top and continue baking for another 15 minutes. Let cake cool in the pan.

4 comments: