Tuesday, December 14, 2010

Morotslåda / Carrot Casserole

Man kan bra göra jullådorna i förväg. Endera gräddar man dem helt färdiga och fryser ner eller så fryser man ner dem utan att grädda före.

You can do your Christmas casseroles in advance. Either you bake them completely and freeze or freeze them without baking before.
Morotslåda
   
1 kg skalade morötter 
5 dl vatten 
1 tsk salt 
1 1/2 dl grötris 
2 dl grädde 
1 dl mjölk 
1/2 ägg 
1/2 tsk salt 
1/2 dl sirap 
1/4 tsk vitpeppar 
1/4 tsk muskotnöt

Koka skalade och skivade morötter halvfärdiga i saltat vatten. Vatten mängden skall just täcka morötterna. Ta vara på kokvattnet och koka riset i det, du behöver ev hälla i mera vatten. Mosa morötterna under tiden. Tillsätt mjölk, grädde, ägg och kryddor. När riset är färdigkokt, blanda ner det i morotsblandningen. Kolla smaken, ev behövs det mera salt. Häll blandningen i ca 2 l välsmord form. Strö över ströbröd. Grädda i 200 grader i 45 minuter.

Carrot  Casserole

1 kg carrots 
5 dl water 
1 tsp salt 
1 1/2 dl porridge rice 
2 dl cream 
1 dl milk 
1/2 egg 
1/2 tsp salt 
1/2 dl suryp 
1/4 tsp white pepper 
1/4 tsp nutmeg

Boil peeled and sliced carrots half done in salted water. The amount of water should just cover the carrots. Make use of the cooking water and cook the rice in it, you need to possibly add in more water. Mash the carrots in the meantime. Add milk, cream, egg and spices. When rice is cooked, mix it into the carrot mixture. Check the taste, it might need some more salt. Pour the mixture into a 2 l greased pan. Sprinkle with breadcrumbs. Bake at 200 degrees for 45 minutes.


No comments:

Post a Comment