Saturday, December 25, 2010

Jullåda / Christmas Casserole


Sötad potatislåda
 
ca 2 kg potatis               
vatten
4 msk mjöl 
3 msk smör 
8 dl mjölk 
2 tsk salt 
2 msk sirap

Koka potatisen oskalad i osaltat vatten. Skala den kokta potatisen varm. Mosa potatisen och tillsätt mjöl. Låt potatisen stå på en varm plats under lock i 3-5 timmar. När blandningen är något lös och smakar sött, tillsätt smör, mjölk och salt. Rör i lite sirap om du vill ha mer sötma. Häll blandningen i två smorda, ca 1,5 l ugnsfasta formar. Fylll inte formarna helt fulla, eftersom det lätt kokar över. Grädda potatislådorna i 150 -175 grader i 2-3 timmar.

Sweetened Potato Casserole
 
ca 2 kg potatis               
vatten
4 msk mjöl 
3 msk smör 
8 dl mjölk 
2 tsk salt 
2 msk sirap

Boil unpeeled potatoes in unsalted water. Peel the boiled potatoes warm. Mash the potatoes and add flour. Let the potatoes stay in a warm place under a lid for 3-5 hours. When the mixture is slightly loose and tastes sweet, add butter, milk and salt. Stir in a little syrup if you want more sweetness. Pour the mixture into two greased, about 1.5 liters oven-dishes. Don’t fill the dishes to full, since it can easily boil over. Bake in 150 -175 degrees for 2-3 hours.

No comments:

Post a Comment