Thursday, December 16, 2010

Christmas Cheesecake

Super smarrig cheesecake med smak av jul.
Very good cheesecake with a taste of Christmas.

Pepparkaks-cheesecake
ca 8 portioner

Botten: 
35 pepparkakor
75 g smält smör

Fyllning:
1.5 dl socker
3 ägg
200 g philadelphiaost
1 msk rivet apelsinskal
2 msk pressad apelsinjuice
   
Topping:
krossade pepparkakor / apelsinskal

Sätt ugnen på 175 °C. Kör pepparkakor och smält smör i matberedare till en smulig massa eller krossa dem i mortel och blanda i smöret. Tryck ut smuldegen i en form ca 24 cm i diameter. Grädda botten 8-10 min i 175 grader. Låt svalna i några minuter Rör ihop socker och ägg, tillsätt osten, apelsinskal och apelsinjuicen. Häll i formen och grädda i ca 30 minuter i 175 grader strax under mittfalsen. Låt kallna. Garnera med strimlat apelsinskal eller krossade pepparkakor. Låt stå i kylen för att stelna ytterligare.

Gingerbread Cheesecake
about 8 portions

Crust: 
35 gingerbread
75 g melted butter

Filling:
1.5 dl sugar
3 egg
200 g Philadelphia cheese
1 tbsp orange zest
2 tbsp orange juice
   
Topping:
crushed gingerbread / orange zest

Preheat the oven to 175 ° C. Run gingerbread and melted butter in food processor until a crumbly mass or crush in a mortel and mix in butter. Press the crust in a form about 24 cm in diameter. Bake for 8-10 minutes in the oven. Allow to cool for a few minutes Stir together sugar and eggs, add cheese, orange peel and  orange juice. Pour onto the crust and bake for about 30 minutes at 175 degrees just below the middle rack. Allow to cool. Garnish with shredded orange peel or crushed gingerbread Let stand in refrigerator to harden further.

1 comment: