Wednesday, November 10, 2010

Parmigiana di Melanzane


Ugnsbakad äggplanta med tomat och mozzarella

2 äggplantor
250 g mozzarella
100 g riven parmesan
oliviolja

Tomatsås
2 burkar tomatkross
olja
1 lök
2 vitlöksklyftor
1 tsk socker
2 msk basilika
salt
svartpeppar

Tvätta äggplantorna, skala och skär dem på längden i tunna skivor, strö över salt och ställ åt sidan i 45 minuter.
Förbered tomatsåsen medan äggplantorna ”gråter”. Hetta upp olja i en kastrull och stek den hackade löken och vitlöken. Fräs ett par minuter, tillsätt tomatkrosset. Krydda. Sjud i ca 10 minuter.
När äggplanta-skivorna gråtit färdigt, skölj av dem och torka dem med hushållspapper.
Pensla skivorna med lite olja och strö över salt och peppar. Rosta dem i ugn ca 15 min i 200 grader.
Smörj en ugnsfast form med olja och lägg underst  skivor av äggplanta, sedan tomatsås, mozzarella och parmesan. Gör detta tre gånger och strö överst parmesan ost.
Grädda 25 minuter. Ta ut och låt vila i 5 minuter före servering. Servera med en grönsallad.

Baked Aubergines with Tomatoes and Mozzarella

2 aubergines
250 g mozzarella
100 g grated parmesan
olive oil

Tomato Sauce
2 can chopped tomatoes
oil
1 onion
2 garlic cloves
1 tsp sugar
2 tbsp basil
salt
black pepper

Wash the aubergines, peel and cut them lengthwise into thin slices, sprinkle with salt and set aside for 45 minutes.
Prepare the tomato sauce while the aubergine is "crying". Heat the oil in a saucepan and saute the chopped onion and garlic. Fry a few minutes, add tomatoes. Season to taste. Simmer for about 10 minutes.
When the aubergine slices have cried, then rinse them and dry them with paper towels.
Brush the slices with a little oil and sprinkle with salt and pepper. Roast them in the oven for 15 minutes at 200 degrees. 
Grease a baking pan with oil and place the bottom with aubergine slices, then tomato sauce, mozzarella and parmesan. Do this three times and sprinkle parmesan cheese on top.
Bake for 25 minutes at 200 degrees. Let rest for 5 minutes before serving. Serve with a crisp green salad.
 

2 comments: