Sunday, November 14, 2010

Fars Dag / Father's Day


Grattis Pappa!


Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder och den inträffar i Finland den andra söndagen i november. I flera andra länder firar barnen dagen även till minne av fäder och förfäder. Fars dag har sitt ursprung i 1910-talets USA.

Father's Day is a widely known celebration honoring fathers and celebrating fatherhood, paternal bonds, and the influence of fathers in society. In Finland Father's Day is celebrated on the second sunday in November.

Hallonrutor
ca 24 mindre bitar

2,5 dl socker
1 tsk bakpulver
3,5 dl mjöl
225 g margarin
1 ägg
1 citron, rivet skal + saft
500g  hallon
3 tsk majsstärkelse
1 dl socker
1/4 tsk salt
 
Sätt ugnen på 190°. Smörj en ugnsform med ungefärlig storlek 23x33cm.
Riv skalet av citronen, lägg åt sidan. Pressa saften från citronen i en mindre skål. Tillsätt majsstärkelse och 1 dl socker, blanda väl. Vänd ner hallonen.
I en stor bunke, rör samman bakpulver, citronskal, mjöl, salt, smör, 2,5 dl socker och ägg.
Fördela hälften av pajdegen i den smorda formen. Bred ut hallonblandningen och fördela jämt. Smula över resten av pajdegen. Grädda i mitten av ugnen i 35-45 minuter.
Låt svalna helt innan du skär pajen i bitar.


Raspberry Crumb Bars
about 24 small pieces

2,5 dl sugar
1 tsp baking powder
3,5 dl flour
225 g butter
1 egg
1 lemon, juice and zest
1/4 tsp salt (optional)
500 g fresh raspberries
1 dl sugar
3 tsp cornstarch

Preheat the oven to 190 degrees C. Grease a 23x33 cm pan. In a medium bowl, stir together 2,5 dl sugar, flour and baking powder. Mix in salt. Use a fork or pastry cutter to blend in the butter and egg. Dough will be crumbly. Pat half of dough into the prepared pan. In another bowl, stir together the sugar and cornstarch. Gently mix in the raspberries. Sprinkle the raspberry mixture evenly over the crust. Crumble remaining dough over the berry layer. Bake in preheated oven for 35-45 minutes, or until top is slightly brown. Cool completely before cutting into squares.

No comments:

Post a Comment