Friday, November 12, 2010

Brownies with a twist

No one will ever guess the secret ingredient in this recipe: black beans! Brownies rich in protein and without flour.
Ingen kommer någonsin att gissa den hemliga ingrediensen i detta recept: svarta bönor! Brownies rika på protein och utan mjöl.

Bean Brownie

1 can no-salt-added black beans, drained and rinsed
3 large eggs
1/3 cup melted butter, more for the baking dish
1/4 cup cocoa powder
1/8 tsp salt
2 tsp vanilla extract
1/2 cup plus 2 tablespoons cane sugar
1/2 cup semi-sweet chocolate chips

Preheat oven to 175C. Butter an 8-inch baking pan. Mash beans with a fork and stir in eggs, melted butter, cocoa powder, salt, vanilla and sugar. Stir in the chocolate last. Pour batter into pan and bake 30-35 minutes. The cake will be sticky. Allow to cool. Good with vanilla ice cream.

Brownies med bönor

1 burk svarta bönor, osaltade, sköljda
3 ägg
¾ dl smält smör
0,5 dl kakao
nypa salt
2  tsk vaniljsocker
1,2 dl socker
1 dl choklad, i bitar

Värm ugnen till 175C. Smöra en form, 20 cm i dianeter. Mosa bönorna med en gaffel och rör ner ägg, smält smör, kakaopulver, salt, vaniljsocker och socker. Rör sist i choklad. Häll smeten i formen och grädda 30-35 minuter. Kakan skall vara kladdig. Låt svalna. Goda med vaniljglass.

8 comments:

  1. Låter väldigt intressant. Smakar det som vanliga brownies? :)

    ReplyDelete
  2. Hej Mia! Jo, jag tycker nog att de smakar som vanliga brownies. Och vet man inte om bönorna anar man dem inte, förutom doften av dem :) Roligt att testa ett lite annorlunda recept.

    ReplyDelete
  3. I too made black bean brownies just recently and really loved them! :-)

    ReplyDelete
  4. Hi Maria! I will go and check out your version of black bean brownies. I liked the brownies too and they are perhaps "healthier" than normal brownies :)

    ReplyDelete
  5. Mmm they look delicious! I love foods that combine ingredients that at first seem a bit odd together :) The next time I'm going to bake something, I'll make these!

    ReplyDelete
  6. Thanks Jaana! You should really try these.

    ReplyDelete
  7. En dum fråga: ska chokladen smältas?

    ReplyDelete
  8. Det finns inga dumma frågor :) Och nej jag smälte inte chokladen, utan hackade den i mindre bitar, men man kan smälta den om man vill! Lycka till!

    ReplyDelete