Wednesday, October 6, 2010

Nygräddat / Freshly baked



Bröd med frön

Brödet är ett tecken på civilisation. Människan blev bofast när hon började odla spannmål. Det var i Mesopotamien, nuvarande Irak, som allting började 6.000 - 8.000 år före Kristus.

2 limpor

50g jäst
5 dl vatten, ljummet
250 g kvarg
1 dl sirap
1 msk salt 
2 dl havregryn
1 dl solrosfrön
0,5 dl linfrön
5 dl rågmjöl
ca 8-10 dl vetemjöl

Smula jästen i en bunke. Tillsätt vatten, kvarg, sirap och salt. Rör i havregryn, solros- och linfrön, rågmjöl och vetemjöl. Arbeta degen slät och smidig. Låt degen jäsa övertäckt ca 30 min. Stjälp upp degen på ett mjölat bakbord och dela den i två lika stora delar. Forma till limpor och lägg i mjölade formar. Låt bröden jäsa övertäckta ca 30 min. Grädda i mitten av ugnen i 200°c, ca 40 min.
  
Bread with seeds

Bread is a sign of civilization. Man became resident when she began to grow grain. It was in Mesopotamia, now Iraq, as everything began 6000-8000 BC.

2 loaves

50g yeast
5 dl water, lukewarm
250 g quark
1 dl suryp
1 tbsp salt 
2 dl oat meal
1 dl sunflower seeds
0,5 dl flaxseeds
5 dl rye flour
ca 8-10 dl wheat flour

Crumble yeast in a bowl. Add water, quark, syrup and salt. Stir in oats, sunflower- and flaxseeds, rye and wheat flour. Work the dough smooth. Let it rise covered for about 30 minutes. Put dough onto a floured surface and divide into two equal parts. Form into loaves and place in floured molds. Let the loaves rise, covered about 30 minutes. Bake in middle of oven at 200°c, about 40 minutes.

No comments:

Post a Comment