Saturday, October 23, 2010

Middagstips! / Dinner Tips!


Risotto- eller biffar

Det finns ca 80-tusen olika sorters ris i världen idag. Ris heter Orysa Sativa på latin, vilken är den mest producerade risarten.

Idén till dessa biffar har jag fått från en restaurang här i Singapore, som serverar endast vegetarisk mat. Biffarna har blivit en favorit hemma hos oss.
Av överbliven risotto lagar du följande dag dessa biffar. Jag brukar ofta bara laga risotto, för att göra biffar, så gott!

2-3 pers

1 lök 
1-2 vitlöksklyftor 
olivolja 
1,5 dl risottoris 
5-7 dl grönsaksbuljong 
Smör
Parmesanost / Getost
Salt och peppar

Skala och hacka löken. Fräs den i olivolja i en tjockbottnad kastrull. Tillsätt riset och låt det fräsa en stund. Häll på av den heta buljongen, några deciliter i taget allt eftersom vätskan kokar in i riset. Det här tar ca 20-30min. Låt inte all vätska koka in. När risotton nästan är klar, klicka i smör och riven ost, salta och peppra. Den färdiga risotton ska vara krämig. Ät genast!

Om du nu istället vill laga risottobiffar, så låter du risotton först svalna och ställer den sedan i kylskåpet en stund. Forma risotton till biffar, som du panerar i ägg och mjöl och steker i olja ca två minuter på var sida.

Risotto- or Patties

There are approximately 80-thousand different kinds of rice in the world today. Rice is called Orysa Sativa in Latin, which is the most produced rice species.

Risotto is just so good. If you have left-over risotto, then you have to do these patties. I often just do risotto to make these. I've got the idea to these patties from a vegetarian restaurant here in Singapore.

Serves 2-3

1 onion 
1-2 garlic cloves 
olive oil
1,5 dl risotto rice
5-7 dl vegetable broth
Butter
Parmesan cheese / Goat cheese
Salt och pepper

Heat oil in saucepot. Add onion and garlic, cook for 2min, then add the rice. When the rice has taken on a pale, golden color, pour in  1-2dl  broth to the rice, and stir until the broth is absorbed. Continue adding broth 1-2dl at a time, stirring continuously, until the liquid is absorbed and the rice is al dente, about 20 to 30 minutes. Add some butter, grated cheese, salt and pepper. Eat immediately!

Now if you want to do patties, let the risotto first cool down and then put it in the refridgerator. It's easier to form patties when the risotto is cold.
In a medium bowl, crack and whisk 1 egg. In a separate bowl mix plain breadcrumbs. Dip the risotto patty into the egg and then dredge it in the breadcrumbs.
Heat 2 tbsp olive oil in a large skillet over medium-high heat. Cook the patties until the bottom side is golden brown, about 2 minutes. Turn over and brown on the other side, about 2 minutes. Ready! 

No comments:

Post a Comment