Monday, October 4, 2010

Kanelbullens dag / Cinnamon Bun Day


Kanelbullor

Deg
5 dl mjölk
1 paket jäst / 2 påsar torrjäst
2 dl socker
½ msk kardemumma  
2 tsk salt
1 ägg
200 g smör eller margarin, smält
ca. 15 dl mjöl

Fyllning
125-150 g smör eller margarin
2 dl socker
mycket kanel
(ev. 1 dl mandelmjöl)
ägg till pensling, pärlsocker

Smula ner jästen i en degbunke. Smält matfettet och tillsätt mjölken och låt det bli fingervarmt, 37 grader. Rör ut jästen i lite av degvätskan och tillsätt sedan resten. Tillsätt salt, socker och kardemumma och rör om. Använd gärna elvisp med degkrokar eller hushållsmaskin för att arbeta in allt vetemjöl i degen. Degen ska bli mjuk och smidig. Låt jäsa 60 minuter övertäckt. 
Gör fyllningen. Rör ihop matfett, socker och kanel, (mandelmjöl). Dela degen i två delar och kavla ut degen till en rektangulär platta. Bred på fyllningen och rulla ihop. Skär ca 1 ½ cm tjocka skivor och lägg dem i bullformar med snittytan uppåt. Låt jäsa ca 30 minuter. Pensla bullorna med ägg. Strö över pärlsocker. Grädda mitt i ugnen i 225 grader i 8-10 minuter eller i varmluftsugn 200 grader 10-12 minuter.

Cinnamon buns

Dough
5 dl milk
50 g yeast / 2 packages of dry yeast
2 dl sugar 
½ tbsp ground cardamom
2 tsp salt
1 egg
200 g butter, melted
15 dl flour

Filling
125-150 g butter
2 dl sugar
cinnamon
(1 dl almond flour, optional)
egg for brushing the buns, pearl sugar

Heat milk to 37C. Stir in yeast, melted butter, sugar, salt, and ground cardamom.  Add flour into mixture until dough is firm and pulls away from the side of your mixing. Cover the dough in the mixing bowl and let rise until doubled, about an hour. On a floured counter, knead dough lightly until smooth and shiny. Divide dough into two halves. Roll each half of dough into a rectangle. Make the filling. Stir together butter, sugar and cinnamon, (almond flour). Spread the filling over the whole top. Roll each rectangle into a tight roll, starting at the long edge, and cut each roll into about 20 pieces. Place each piece in a paper cup on a baking sheet, cover and leave to proof for 30 minutes. Preheat oven to 225C. Brush risen cinnamon rolls with egg and sprinkle with pearl sugar. Place in the middle of the oven and bake for 8-10 minutes, or until done.

No comments:

Post a Comment