Detta är ett bakverk som har en litre grövre textur pga. mandelmjölet och havregrynen i smeten. Som fyllning har jag rabarber och jordgubbar, men det fungerar bra med andra bär också. Mandelmassan ger en god smak till kakan. 

This is a pastry that has a slightly coarser texture due to the almond flour and oatmeal in the batter. As a filling I have rhubarb and strawberries, but it works well with other berries too. The almond paste gives a good flavor to the cake.


Rabarber Jordgubbsmandelrutor


1 dl vetemjöl

1 dl havregryn

3/4 dl mandelmjöl

3/4 dl ljust farinsocker

0,5 tsk bakpulver

1/8 tsk salt

80 g smör, kallt

1 litet ägg


fyllning

2 dl skivade rabarber

2 dl skivade jordgubbar

saften av en halv citron

0,5 tsk vaniljsocker

3/4 dl farinsocker

2 tsk majsstärkelse

mandelmassa, riven


Värm ugnen till 175 grader C och klä en fyrkantig bakform, (18 cm x 18 cm) med bakplåtspapper.

I en skål, blanda samman mjöl, havregryn, mandelmjöl, socker, bakpulver och salt. Tillsätt smör och ägg, och arbeta in dem i blandningen med händerna eller en gaffel. Tryck 2/3 av degen i den förberedda formen i ett jämnt lager.


Till fyllningen: I en skål, blanda citronsaft, vaniljsocker, farinsocker och majsstärkelse. Blanda i rabarber och jordgubbar. Skeda fyllningen över degen och strö över riven mandelmassa. Smula resterande deg jämnt över toppen. Grädda i 40-45 minuter.



Rhubarb Strawberry Almond Squares


1 dl wheat flour

1 dl oatmeal

3/4 dl almond flour

3/4 dl light brown sugar

0.5 tsp baking powder

1/8 tsp salt

80 g butter, cold

1 small egg


filling

2 dl sliced ​​rhubarb

2 dl sliced ​​strawberries

juice of half a lemon

0.5 tsp vanilla sugar

3/4 dl brown sugar

2 tsp cornstarch

almond paste, grated


Preheat oven to 175 degrees C and line a a square baking pan, (18 cm x 18 cm) with parchment paper.

In a bowl, mix together the flour, oatmeal, almond flour, sugar, baking powder and salt. Add the butter and egg, and work them into the mixture with your hand or with a fork. Spread 2/3 of the dough into the prepared pan in an even layer.


For the filling: In a bowl, mix lemon juice, vanilla sugar, brown sugar and cornstarch. Mix in rhubarb and strawberries. Spoon the filling over the dough and sprinkle with grated almond paste. Crumble the remaining dough evenly over the top. Bake for 40-45 minutes.