Jag har bakat en rabarber- & jordgubbskaka utan tillsatt socker. Jag tycker om att experimentera och jag tycker att denna kaka blev mycket god. Den är mindre söt, så gillar du sötare bakverk kan du tillsätta mera socker i kaksmeten. Den går förstås att baka med vanligt socker också, det väljer du helt själv. Det är så gott med rabarber och jordgubb!

I have baked a rhubarb & strawberry cake without added sugar. I like to experiment and I think this cake turned out very good. It is less sweet, so if you like sweeter pastries you can add more sugar to the cake batter. Of course, it can be baked with regular sugar too, that is completely up to you. It is so good with rhubarb and strawberry!



Sockerfri Rabarber-Jordgubbssmulkaka


100 g jordgubbar

140 g rabarber

3 msk socker (erythritol)

1 tsk majsstärkelse, löst i 2 tsk vatten


Kaka:

90 g smör, kallt

2 dl vetemjöl

1 dl mandelmjöl

1 dl farinsocker (erythritol)

1 tsk bakpulver

en nypa salt

1 ägg

1 tsk vaniljextrakt


I en kastrull, lägg rabarber, jordgubbar, socker och majsstärkelse. Rör om och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda i 5 minuter eller bara tills det tjocknat till en syltliknande konsistens.

Värm ugnen till 175° C. Klä en bakform, 20 cm x 20 cm, med bakplåtspapper.

I en skål, blanda smör, vetemjöl och socker tills det är smuligt. Spara 1 dl till toppingen. Till resten av mjölblandningen, blanda i ägg, vanilj, bakpulver och salt. Fördela smeten jämnt i botten av bakformen. Toppa med sylten och smula sedan på den sparade smuldegen ovanpå. Grädda i ca. 20 minuter eller tills kanterna är gyllene. Låt svalna helt.



Sugar-Free Rhubarb-Strawberry Crumb Cake


100 g strawberries

140 g rhubarb

3 tbsp sugar (erythritol)

1 tsp cornstarch, dissolved in 2 tsp water


Cake:

90 g butter, cold

2 dl wheat flour

1 dl almond flour

1 dl brown sugar (erythritol)

1 tsp baking powder

a pinch of salt

1 egg

1 tsp vanilla extract


In a saucepan, place rhubarb, strawberries, sugar and cornstarch. Stir and bring to the boil. Then reduce the heat and simmer for 5 minutes or just until thickened to a jam-like consistency.

Preheat oven to 175° C. Line a 20 cm x 20 cm baking pan with baking paper.

In a bowl, mix butter, wheat flour and sugar until crumbly. Save 1 dl for the topping. To the rest of the flour mixture, mix in egg, vanilla, baking powder and salt. Spread the batter evenly in the bottom of the baking pan. Top with the jam and then crumble the saved dough on top. Bake for approx. 20 minutes or until the edges are golden. Let cool completely.