Sockerfri Rabarber-Jordgubbssmulkaka
100 g jordgubbar
140 g rabarber
3 msk socker (erythritol)
1 tsk majsstärkelse, löst i 2 tsk vatten
Kaka:
90 g smör, kallt
2 dl vetemjöl
1 dl mandelmjöl
1 dl farinsocker (erythritol)
1 tsk bakpulver
en nypa salt
1 ägg
1 tsk vaniljextrakt
I en kastrull, lägg rabarber, jordgubbar, socker och majsstärkelse. Rör om och låt koka upp. Sänk sedan värmen och låt sjuda i 5 minuter eller bara tills det tjocknat till en syltliknande konsistens.
Värm ugnen till 175° C. Klä en bakform, 20 cm x 20 cm, med bakplåtspapper.
I en skål, blanda smör, vetemjöl och socker tills det är smuligt. Spara 1 dl till toppingen. Till resten av mjölblandningen, blanda i ägg, vanilj, bakpulver och salt. Fördela smeten jämnt i botten av bakformen. Toppa med sylten och smula sedan på den sparade smuldegen ovanpå. Grädda i ca. 20 minuter eller tills kanterna är gyllene. Låt svalna helt.
Sugar-Free Rhubarb-Strawberry Crumb Cake
100 g strawberries
140 g rhubarb
3 tbsp sugar (erythritol)
1 tsp cornstarch, dissolved in 2 tsp water
Cake:
90 g butter, cold
2 dl wheat flour
1 dl almond flour
1 dl brown sugar (erythritol)
1 tsp baking powder
a pinch of salt
1 egg
1 tsp vanilla extract
In a saucepan, place rhubarb, strawberries, sugar and cornstarch. Stir and bring to the boil. Then reduce the heat and simmer for 5 minutes or just until thickened to a jam-like consistency.
Preheat oven to 175° C. Line a 20 cm x 20 cm baking pan with baking paper.
In a bowl, mix butter, wheat flour and sugar until crumbly. Save 1 dl for the topping. To the rest of the flour mixture, mix in egg, vanilla, baking powder and salt. Spread the batter evenly in the bottom of the baking pan. Top with the jam and then crumble the saved dough on top. Bake for approx. 20 minutes or until the edges are golden. Let cool completely.
0 Comments