Pistagehypen fortsätter och det tog länge för mig innan jag köpte mig en burk pistagekräm. Den har jag använt i bakverk och det sista i burken användes i dessa goda chokladrutor. Mums!

The pistachio hype continues and it took me a long time before I bought a jar of pistachio cream. I've used it in baked goods and the last spoonfuls in the jar was used in these delicious chocolate squares. Yum!


Chocolate Pistachio Crumb Squares


65 g butter, melted 

0.5 dl light brown sugar

1 1/4 dl all purpose flour

0.5 dl cocoa powder

one pinch of salt 

2-3 tbsp pistachio cream

pistachios, chopped


Preheat oven to 175ºC. Line a 20 cm x 10 cm baking pan with parchment paper. Stir together the melted butter and sugar. Add flour, cocoa, espresso powder, and salt. Mix until well combined, it will resemble wet sand. Press 2/3 of the dough into the pan. Spread the pistachio cream evenly over the base. Sprinkle over the chopped pistachios and top with remaining dough. Bake for about 15 minutes. Remove from the oven and allow to cool completely in the pan. Once cooled, carefully slice into squares. 



Choklad-Pistagesmulrutor


65 g smör, smält

0,5 dl ljust farinsocker

1 1/4 dl vetemjöl

0,5 dl kakaopulver

en nypa salt

2-3 msk pistagekräm

pistagenötter, hackade


Värm ugnen till 175ºC. Klä en ugnsform 20 x 10 cm med bakplåtspapper. Rör ihop det smälta smöret och sockret. Tillsätt mjöl, kakao, espressopulver och salt. Blanda tills det är väl kombinerat, det kommer att likna våt sand. Tryck ut 2/3 av degen i formen. Fördela pistagekrämen jämnt över botten. Strö på nötterna och smula över resterande deg. Grädda i ca 15 minuter. Ta ut ur ugnen och låt svalna helt i bakformen. Skär sedan försiktigt i rutor.