Granola som kan brytas i stora bitar, om man så vill, är dagens recept. Jag gillar granola som är i klumpar och de är så goda att äta tillsammans med grekisk yoghurt och bär. Men du bestämmer hur stora bitar du vil ha. Önskar dig en fin dag!

Granola that can be broken into large pieces, if you want, is today's recipe. I like granola that come in clusters and they are so good to eat with Greek yogurt and berries. But you decide how big pieces you want. Have a nice day!



Big Cluster Granola


3 dl old fashioned rolled oats

3/4 dl nuts, chopped

0.5 dl unsweetened, dried coconut flakes

1/4 dl raw pumpkin seeds

1/4 dl raw sunflower seeds

1 tsp ground cinnamon

0.5 tsp flaky sea salt

1/4 dl unrefined coconut oil, melted

1/4 dl pure maple syrup

1 tbsp honey

0.5 tsp pure vanilla extract


Preheat oven to 165 C degrees. Line a baking sheet with parchment paper.

In a bowl, stir together the oats, nuts, coconut flakes, seeds and cinnamon. Take 1 dl of the mixture and pulse in a food processor until finely chopped. Transfer back to the bowl with the rest of the dry mixture. Stir in the flaky salt.

Stir together the melted coconut oil, maple syrup, honey and vanilla. Add the mixture to the oat mixture and stir to coat well. Spread the mixture on the baking sheet in an even layer. Bake for 25 minutes, until just starting to turn golden brown. Turn the heat off but leave in the oven for an hour or even longer. Remove from the oven and allow to cool at room temperature before breaking into clusters.



“Klump” Granola


3 dl havregryn

3/4 dl hackade nötter

0,5 dl osötade, torkade kokosflingor

1/4 dl råa pumpafrön

1/4 dl råa solrosfrön

1 tsk malen kanel

0,5 tsk havssalt

1/4 dl smält oraffinerad kokosolja

1/4 dl ren lönnsirap

1 msk honung

0,5 tsk vaniljextrakt


Värm ugnen till 165 grader. Klä en bakplåt med bakplåtspapper.

Blanda havregryn, nötter, kokosflingor, frön och kanel i en skål. Ta 1 dl av blandningen och mixa i en matberedare tills den är finhackad. Häll tillbaka i skålen med resten av den torra blandningen. Rör i flingsaltet. Rör ihop den smälta kokosoljan, lönnsirapen, honungen och vaniljen. Tillsätt blandningen till havregrynsblandningen och rör om så att den täcks väl. Bred ut blandningen på bakplåten i ett jämnt lager. Grädda i 25 minuter, tills den precis börjar bli gyllenbrun. Stäng av värmen men låt stå kvar i ugnen i en timme eller ännu längre. Ta ut ur ugnen och låt svalna i rumstemperatur innan du delar upp dem i klumpar.