Här har vi en kaka som är både söt att se på och att äta :) Jag tycker det blir fint med pepparkaksdegsbollarna i kakan. Hoppas du gilar den och kanske vill testa att baka den. Ha en fin tredje advent!

Here we have a cake that is both cute to look at and to eat :) I think it's beautiful with the gingerbread dough balls in the cake. Hope you like it and maybe want to try baking it. Have a nice third Sunday of Advent!


Gingerbread Dough Crumb Cake


For the Crumb Topping: 

20 g butter

0.5 dl all-purpose flour

2 tbsp light brown sugar

one pinch of salt


For the Cake:

50 g butter, at room temperature

3/4 dl light brown sugar

0.5 tsp vanilla extract

1 egg, at room temperature

1 1/4 dl all-purpose flour

3/4 tsp baking powder

one pinch of salt


gingerbread dough


For the Crumb Topping: 

In a  bowl, combine the butter, flour, sugar, and salt to a crumbly mixture. 


For the Cake:

Preheat oven to 175 degrees C. Line a small, 20 cm x 15 cm, baking pan with parchment paper. 


In a bowl stir together the butter and sugar until light and fluffy. Add the vanilla and egg, stir well. Then stir in the flour, baking powder and salt until smooth. Pour the batter into the prepared pan. Press small gingerbread dough balls into the batter and then sprinkle the crumb topping evenly over. Bake for 25-30 minutes. Let the cake cool completely. 



Pepparkaksdeg-Smulkaka


Smultopping:

20 g smör

0,5 dl vetemjöl

2 msk ljust farinsocker

en nypa salt


Kaksmet:

50 g smör, rumstemperatur

3/4 dl ljust farinsocker

0,5 tsk vaniljextrakt

1 ägg 

1 1/4 dl vetemjöl

3/4 tsk bakpulver

en nypa salt


pepparkaksdeg


Smuldeg: I en skål, blanda smör, mjöl, socker och salt till en smulig blandning.


Kakan: Värm ugnen till 175 grader C. Klä en bakform, 20 x 15 cm med bakplåtspapper.


Rör ihop smör och socker i en skål tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt vanilj och ägg, rör om väl. Rör sedan ner mjöl, bakpulver och salt tills det är slätt. Häll smeten i den förberedda bakformen. Tryck pepparkaksdegsbollar i smeten och strö sedan på smultoppingen jämnt över. Grädda i 25-30 minuter. Låt kakan svalna helt.