For the Crumb Topping:
20 g butter
0.5 dl all-purpose flour
2 tbsp light brown sugar
one pinch of salt
For the Cake:
50 g butter, at room temperature
3/4 dl light brown sugar
0.5 tsp vanilla extract
1 egg, at room temperature
1 1/4 dl all-purpose flour
3/4 tsp baking powder
one pinch of salt
gingerbread dough
For the Crumb Topping:
In a bowl, combine the butter, flour, sugar, and salt to a crumbly mixture.
For the Cake:
Preheat oven to 175 degrees C. Line a small, 20 cm x 15 cm, baking pan with parchment paper.
In a bowl stir together the butter and sugar until light and fluffy. Add the vanilla and egg, stir well. Then stir in the flour, baking powder and salt until smooth. Pour the batter into the prepared pan. Press small gingerbread dough balls into the batter and then sprinkle the crumb topping evenly over. Bake for 25-30 minutes. Let the cake cool completely.
Pepparkaksdeg-Smulkaka
Smultopping:
20 g smör
0,5 dl vetemjöl
2 msk ljust farinsocker
en nypa salt
Kaksmet:
50 g smör, rumstemperatur
3/4 dl ljust farinsocker
0,5 tsk vaniljextrakt
1 ägg
1 1/4 dl vetemjöl
3/4 tsk bakpulver
en nypa salt
pepparkaksdeg
Smuldeg: I en skål, blanda smör, mjöl, socker och salt till en smulig blandning.
Kakan: Värm ugnen till 175 grader C. Klä en bakform, 20 x 15 cm med bakplåtspapper.
Rör ihop smör och socker i en skål tills det blir ljust och fluffigt. Tillsätt vanilj och ägg, rör om väl. Rör sedan ner mjöl, bakpulver och salt tills det är slätt. Häll smeten i den förberedda bakformen. Tryck pepparkaksdegsbollar i smeten och strö sedan på smultoppingen jämnt över. Grädda i 25-30 minuter. Låt kakan svalna helt.
2 Comments
Åh, wow!
ReplyDeleteTack vännen!
Delete