En söt och mäktig kaka med nötter och choklad. Jag tillsatte espressopulver, men jag tycker inte man smakar kaffet. Nästa gång skulle jag tillsätta mera kaffe. Men kaffet gårt att utesluta också, om man så vill. Ha en bra dag!

A sweet and mighty cake with nuts and chocolate. I added espresso powder, but I don't think you can taste the coffee. Next time I would add more coffee. But the coffee can also be excluded, if you wish. Have a good day! 


Coffee Pecan Chocolate Cake


70 g butter

1.5 dl light brown sugar

1 tbsp instant espresso powder 

1 egg

1 tsp vanilla extract

1.5 dl all-purpose flour

3/4 tsp baking powder

one pinch of salt

0.5 dl pecans, chopped

50 g chocolate chips


Preheat oven 175 C. Line a baking pan, 20 cm x 15 cm, with a parchment paper.

Melt the butter and sugar. Remove from the heat and stir in the espresso powder until combined. Add the egg and vanilla and stir until combined. Add the flour, baking powder and salt and stir. Add the pecans and chocolate chips and stir gently. Spread the batter evenly into the prepared pan and bake 15-20 minutes, until the cake is set on the edge and top is beginning to form cracks. Let cool completely. 



Kaffe Pekan Chokladkaka


70 g smör

1,5 dl ljust farinsocker

1 msk instant espressopulver

1 ägg

1 tsk vaniljextrakt

1,5 dl universalmjöl

3/4 tsk bakpulver

en nypa salt

0,5 dl pekannötter, hackade

50 g chokladchips


Värm ugnen till 175 C. Klä en ugnsform, 20 cm x 15 cm, med bakplåtspapper.

Smält smöret och sockret. Ta av från värmen och rör ner espressopulvret tills det blandas. Tillsätt ägget och vaniljen och rör om tills det blandas. Tillsätt mjöl, bakpulver och salt och rör om. Tillsätt pekannötterna och chokladbitarna och rör om försiktigt. Fördela smeten jämnt i den förberedda formen och grädda i 15-20 minuter, tills kakan stelnat i kanterna och toppen börjar bilda sprickor. Låt svalna helt.