Denna kaka är otrolig!! Så krämig, kladdig och med en fräsch smak av citron. Den påminner om kladdkaka och bilderna som syns här är innan den förvarats i kylen. Jag har också ätit den varm med vaniljglass och kan berätta att det var också så gott. Haha, ja du förstår ju att du bara måste baka denna :) Ha en fin dag!

This cake is incredible!! So creamy, sticky and with a fresh taste of lemon. It is reminiscent of mud cake and the pictures shown here are before it was stored in the fridge. I have also eaten it warm with vanilla ice cream and I can tell you that it was also so good. Haha, yes you understand that you just have to bake this cake :) Have a nice day!



Creamy Lemon Cake


50 g butter, melted

1 dl light brown sugar

1 small egg, room temp

0.5 tsp vanilla extract

0.5 lemon, zest 

1.5 dl all-purpose flour

0.5 tsp baking powder

one pinch of salt


Lemon Cream

80 g cream cheese, room temp

1 tbsp lemon curd

0.5 lemon, zest 


Preheat the oven to 175 C and line round springform pan, 14 cm. In a bowl stir together the butter and sugar. Then add the egg, vanilla, lemon zest, and mix to combine. Add the dry ingredients and mix until smooth. Spread the thick batter in an even layer in the bottom of the springform pan. 

Stir together the cream cheese, lemon curd and lemon zest until smooth. Pour the mixture on top of the batter and spread it evenly, but not all the way to the edges. Bake for 20-25 minutes. Allow the cake to cool and then put it in the refrigerator and chill for about 2 hours. 



Krämig Citronkaka


50 g smör, smält

1 dl ljust farinsocker

1 litet ägg, rumstempererat

0,5 tsk vaniljextrakt

0,5 citron, skal

1,5 dl vetemjöl

0,5 tsk bakpulver

en nypa salt


Citronkräm

80 g färskost, rumstemp

1 msk lemon curd

0,5 citron, skal


Värm ugnen till 175 C och klä en rund springform med bakplåtspapper, 14 cm. Rör ihop smör och socker i en skål. Tillsätt sedan ägget, vaniljen, citronskalet och blanda ihop. Tillsätt de torra ingredienserna och blanda tills det är slätt. Bred ut den tjocka smeten i ett jämnt lager i botten av springformen.

Rör ihop färskost, lemon curd och citronskal till en slät smet. Häll blandningen ovanpå smeten och fördela den jämnt, men inte ända ut till kanterna. Grädda i 20-25 minuter. Låt kakan svalna och ställ den sedan i kylen och svalna i ca 2 timmar.