Chocolate Espresso Muffins
10-12 pcs
80 ml espresso, warm
0.5 dl cocoa powder
50 ml vegetable oil
1 large egg
0.5 tsp vanilla extract
1.5 dl sugar
1.5 dl flour
1 tsp baking powder
one pinch of salt
For the frosting:
40 g cream cheese, softened
3/4 dl powdered sugar
1/8 tsp vanilla extract
0.5 tsp instant espresso powder
Preheat your oven to 175 C degrees. In a bowl, whisk together the espresso and cocoa powder until smooth. Set aside to cool. In another bowl, stir together the vegetable oil, egg and vanilla extract. Add the sugar and the coffee and cocoa mixture until combined. Add flour, baking powder and salt. Stir until smooth. Pour the batter into muffins cups. Bake for 12-15 minutes. Allow to cool.
For the frosting:
Stir the cream cheese until light. Add the powdered sugar, vanilla and instant espresso powder. Stir until smooth. Top the frosting over the muffins and decorate with a chocolate coffee bean.
Choklad Espresso Muffins
80 ml espresso
0,5 dl kakaopulver
50 ml vegetabilisk olja
1 stort ägg
0,5 tsk vaniljextrakt
1,5 dl socker
1,5 dl mjöl
1 tsk bakpulver
en nypa salt
Till frostingen:
40 g färskost, mjuk
3/4 dl florsocker
1/8 tsk vaniljextrakt
0,5 tsk snabb-espressopulver
Värm din ugn till 175 C grader. Vispa ihop espresso och kakaopulver i en skål tills det är slätt. Ställ åt sidan för att svalna. I en annan skål, rör ihop vegetabilisk olja, ägg och vaniljextrakt. Tillsätt sockret och kaffe- och kakaoblandningen. Blanda sedan mjöl, bakpulver och salt. Rör om tills det är slätt. Häll smeten i muffinsformar. Grädda i 12-15 minuter. Låt svalna.
Till frostingen:
Rör färskosten tills den är fluffig. Tillsätt florsocker, vanilj och snabb-espressopulver. Rör om tills det är slätt. Toppa frostingen över muffinsen och dekorera med en chokladkaffeböna.
0 Comments