Nu finns det körsbär i affären och då köper jag :) Jag gillar att äta körsbär som sådana, men de är goda att baka med också. Gillar du körsbär och vad gör du med dem?

Now there are cherries in the store and then I buy them :) I like to eat cherries as such, but they are good to bake with as well. Do you like cherries and what do you do with them?


Krämiga Körsbärssrutor


65 g smör, mjukt

0,5 dl socker

0,5 ägg

1 dl vetemjöl

0,5 dl havregryn

0,5 tsk bakpulver


Fyllning

körsbär, urkärnade och delade

70 g creme fraiche

2 msk socker

0,5 tsk vaniljextrakt

0,5 ägg


Blanda smör och socker. Tillsätt ägget och blanda väl. Blanda i mjöl, havregryn och bakpulver. Bred smeten i en form klädd med bakplåtspapper. Lägg körsbär på så de täcker smeten. Blanda creme fraiche, socker, vanilj och ägg i en skål och häll blandningen på körsbären. Grädda i 175 C i ca 20-25 minuter. Låt svalna och skär sedan i rutor.



Creamy Cherry Squares


65 g butter, soft

0.5 dl sugar

0.5 egg

1 dl wheat flour

0.5 dl oats

0.5 tsp baking powder


Filling

cherries, pitted and divided

0.5 tbsp potato flour, if using frozen blueberries

70 g sour cream

2 tbsp sugar

0.5 tsp vanilla extract

0.5 egg


Mix butter and sugar. Add the egg and mix well. Mix in flour, oats and baking powder. Spread the batter in a bakin pan lined with parchment paper. Add cherries so they cover the batter. Mix creme fraiche, sugar, vanilla and egg in a bowl and pour the mixture over the cherries. Bake at 175 C for about 20-25 minutes. Allow to cool and then cut into squares.