En fräsch och god körsbärssylt som passar bra till ostar, plättar, yoghurt men även att användas i bakverk. Denna är enkel att laga och är inte så söt. Om du gillar söta syltar ta då mera socker. Vet du hur man lätt får ut kärnan ur körsbären? Läs hur jag gör i texten under receptet :) 

A fresh and good cherry jam that goes well with cheeses, pancakes, yoghurt but also for use in pastries. This is easy to make and is not that sweet. If you like sweet jams then use more sugar. Do you know how to easily get the pit out of the cherries? Read how I do in the text under the recipe :)


Körsbärssylt


400 g körsbär, utan kärnor

2 msk kokossocker

1 msk maizena

en nypa salt

ca. 1 dl vatten

1 tsk citronsaft


Skölj och kärna ur körsbären. Blanda socker, maizena och salt i en kastrull. Tillsätt körsbär, vatten och citronsaft. Koka upp och rör om hela tiden i ca 10-15 minuter. Häll sylten i en steriliserad burk. Förslut och förvara svalt.


Hur kärna ur körsbären? I glasflaska metoden placerar man körsbäret på öppningen av en glasflaska och trycker ner kärnan genom körsbäret i glasflaskan.



Cherry Jam


400 g cherries, without seeds

2 tbsp coconut sugar

1 tbsp cornstarch

a pinch of salt

ca. 1 dl water

1 tsp lemon juice


Rinse and pit the cherries. Mix sugar, cornstarch and salt in a saucepan. Add cherries, water and lemon juice. Bring to the boil and stir constantly for about 10-15 minutes. Pour the jam into a sterilized jar. Seal and store in a cool place.


How to pit the cherries? The glass bottle method where you place the cherry on the opening of a glass bottle and push the pit down through the cherry into the glass bottle.