Nygräddade munkar är så gott. Vet man med sig att alla kommer inte att ätas dagen de gräddas, då kan man frysa in dem utan att doppa dem i socker. Sedan är det enkelt att ta dem fram ur frysen, låta tina och doppa dem i socker. Som färska! Ha en bra dag.

Freshly baked donuts are so good. If you know that not all will be eaten the day they are made, then you can freeze them without dipping them in sugar. Then it is easy to take them out of the freezer, let them thaw and dip them in sugar. As fresh! Have a nice day.


Munkringar


1,5 dl mjölk

0,5 dl socker

0,5 tsk salt

0,5 tsk kardemumma

3-4 dl vetemjöl

6 g torrjäst

2 msk mjukt smör 


olja till fritering

socker till dekoration


Värm mjölken till 43 C grader. Blanda i socker, salt och kardemumma. Blanda torrjästen i hälften av mjölet och blanda i mjölkblandningen. Blanda sedan i resterande mjöl och det mjuka smöret. Knåda till en mjuk deg och låt jäsa i 45 minuter. Tryck degen på en mjölad arbetsyta till ca 2 cm hög. Ta ut rundlar och med en tyll gör ett hål i varje rundel. Värm oljan till 180 C grader och fritera varje munkring tills gyllene på båda sidor. Lägg munkana på hushållspapper och doppa sedan i socker. 



Sugar Donuts


1.5 dl milk

0.5 dl sugar

0.5 tsp salt

0.5 tsp cardamom

3-4 dl wheat flour

6 g dry yeast

2 tbsp soft butter


oil for frying

sugar for decoration


Heat the milk to 43 C degrees. Mix in sugar, salt and cardamom. Mix the dry yeast in half of the flour and mix in the milk mixture. Then mix in the remaining flour and the soft butter. Knead into a soft dough and let rise for 45 minutes. Press the dough on a floured work surface to about 2 cm high. Take out rounds and with a piping tip make a hole in each round. Heat the oil to 180 C degrees and fry each donut until golden on both sides. Put the donuts on kitchen paper and then dip in sugar.